В Дунав не се скача дори от лодка

3
Реката тече в земно корито, видимостта в нея е много слаба
Реката тече в земно корито, видимостта в нея е много слаба Видео: БНТ

Въпреки забраните за къпането в река Дунав, всяко лято смелчаци пренебрегват риска от инциденти и редовно влизат във водата.

А реката е опасна дори за опитните плувци и всяка година взима жертви. Само преди дни стана инцидент в Силистра с 13-годишно момче. Къпането в целия крайречен район е забранено.

"Дунав е много голяма река, която в нашия участък - т.нар. Долен Дунав, има доста променливо ниво. Например, миналата седмица нивото на реката се увеличи с метър и половина, а в момента пада. Това води до промяна на течението, промяна на обратното течение, реката отнася паднали на брега дървета и част от тях не се виждат, защото плуват под повърхността. Освен това има скали и други проблемни участъци край брега, които се скриват при повишаване на нивото на реката. Така че може да има неприятни инциденти при скачане реката", обясни в Сутрешния блок на БНТ Спасимир Димитров, директор на Дирекция "Обществен ред и сигурност" в Община Русе.

Той припомни "златното" правило, че в Дунав не се скача дори от лодка, защото тя тече в земно корито, видимостта в нея е много слаба".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари