В дебата Радев - Герджиков победи приличието

0
Този факт идва след десетилетие на друга култура в политическото пространство, белязана често от лични нападки и унижаваща лексика
Този факт идва след десетилетие на друга култура в политическото пространство, белязана често от лични нападки и унижаваща лексика Снимка: БНТ, стоп кадър

Различия за Русия, за приемането на бежанци в България и за мерките по пандемията белязаха дебата между двамата кандидати за президентския пост

Срещата им беше излъчвана пряко по БНТ в четвъртък вечерта. Тя премина в тон на взаимно уважение и периодично изразяване на съгласие между опонентите, пише Татяна Ваксберг в Свободна Европа

Това беше единственият дебат между кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков. Балотажът ще се проведе в неделя, 21 ноември

На първия тур на президентските избори Румен Радев, подкрепен от БСП, „Продължаваме промяната“, ИТН и ИБГНИ, получи 49,42%, от гласовете, а Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ – 22,83%.

В последните седмици Румен Радев, който се бори за втори мандат, беше многократно канен на дебат със свои опоненти. Той прие да участва в такъв едва с основния си съперник за поста.

Срещата, проведена в четвъртък, продължи близо 90 минути, в които никой от участниците не използва директна обида, нито повишаване на тон или пренебрежение към опонента си.

Този факт идва след десетилетие на друга култура в политическото пространство, белязана често от лични нападки и унижаваща лексика.

На едно мнение по най-малко 3 въпроса

Двамата кандидати с изненада констатираха, че имат едни и същи оценки по най-малко три основни въпроса. Никой от тях не би отстъпил от условията, които София поставя пред Скопие, за да отблокира преговорния процес на Северна Македония с ЕС. И двамата мислят, че не трябва да се организира референдум по този въпрос.

Радев и Герджиков еднакво се надяват страната да получи редовно правителство и еднакво високо оценяват усилията, които в момента полагат четирите формации „на промяната“, за да постигнат съгласие.

И двамата кандидати са ваксинирани срещу COVID-19. И двамата смятат, че ваксините осигуряват защита от пандемията.

Изненадата, че двамата имат съгласие по тези и други въпроси беше по-често изричана на глас от Анастас Герджиков, но най-малко два пъти беше отчетена и от Румен Радев. Според Герджиков опонентът му досега не е изказвал позициите си или ги е изразявал неясно и противоречиво.

Разделителна линия №1: Русия

Отношението към Русия раздели най-видимо позициите на двамата кандидати. Това се прояви в три конкретни теми:

  • На кого принадлежи Крим
  • Основателни ли са санкциите на ЕС срещу Русия
  • Води ли се хибридна война на българска територия

Украинският полуостров Крим беше превзет от Русия през 2014 г. Днес Москва смята тази територия за своя. ЕС и САЩ не признават това и подлагат Русия на санкции. През 2016 г. Румен Радев се обяви против тези санкции.

Според българската конституция държавният глава представлява страната в международните отношения.

В четвъртък Анастас Герджиков определи Крим като украинска територия. За разлика от него Румен Радев отговори: „В момента е руски, какъв да е?“

Действащият президент каза и това, че санкциите, наложени на Русия, са неефективни. Този аргумент той използва и през 2016 г., за да им се противопостави. Герджиков твърдеше, че санкциите не бива да отпадат, докато не бъде решен проблемът с човешките права в Русия.

Споменаването на хибридна война на Русия доведе Герджиков до следното изречение: „[не трябва] да търпим отношение, при което, подобно на Беларус, те (Русия) ни смятат за наполовина руска територия. Това не може да продължава“. Радев пое дъх да репликира точно на това място, но остана незабелязан от водещата.

Минути по-късно действащият президент описа случка, в която атаките на Русия към други държави са омаловажени. Става дума за среща на американския президент Байдън с лидерите от Източна Европа, които, по думите на Радев, са „рецитирали“ за свои проблеми с хибридните атаки на Русия, а държавният глава на САЩ им е казал: „вашите проблеми са свързани с корупцията“.

Въпреки това Радев уточни, че тези заплахи не трябва да се отричат и че България трябва да отстоява своя суверенитет. Той конкретно цитира случая с отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и негови близки, като за пореден път използва именно израза „бяха отровени“.

През 2015 г. българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев беше отровен с неизвестно вещество в София. По-късно стана ясно, че веществото е от групата на Новичок, с която руски агенти са извършили и отравяне във Великобритания. Чак през 2021 г. българската прокуратура обедини случая на Гебрев с няколко други по-стари престъпления и обяви, че разследва руска връзка в тях.

Отравянето на българска територия беше представено от Радев като „неглижирано“ от българските компетентни власти.

Разделителна линия № 2: бежанци в България

На въпрос дали България трябва да приема бежанци, Анастас Герджиков отговори: „Ние не можем да не приемаме никакви бежанци, защото бежанците са хора в беда“. Той обаче разграничи бежанците от мигрантите, които, според него, вървят ръка за ръка и с трафик на хора, който трябва да бъде спрян.

Радев каза друго: България е страна на първа линия. (…) България не може да приема бежанци“.

Въпросът идва три месеца след бежанския поток от Афганистан, който беше превзет от талибаните и предизвика евакуацията или бягството на хиляди местни жители.

Дебатът се води в момент, в който хиляди мигранти са струпани от Беларус на границата с Полша. Беларус се обвинява в това, че използва хората като оръжие срещу Полша.

Разделителна линия № 3: мерките срещу COVID-19

Според Анастас Герджиков служебното правителство управлява зле кризата, взело е правилните решения за тестване на децата в училище твърде късно, не е мотивирало хората да се предпазят и неоснователно е въвело зелените сертификати, които създават принуда за ваксиниране.

България се управлява от две поредни служебни правителства от май 2021 г. Те са назначени от действащия президент Румен Радев. По време на предизборната кампания президентът беше критикуван най-често за действията на кабинета, който е назначил.

В четвъртък Румен Радев защити действията на служебното правителство по темата с мерките за овладяване на пандемията. Той се позова на последни данни на Ройтерс, според които България вече е на първо място в ЕС по темповете на намаляване на заразата.

Конституцията и съдебната реформа

И двамата кандидати подкрепиха идеята за съдебната реформа, но не навлязоха в детайли. Според Анастас Герджиков главният прокурор трябва да може да бъде отзоваван. Той подкрепя и промяна, която би направила по-трудно преодоляването на президентското вето. Герджиков се усъмни, че в проекта за конституция на действащия държавен глава може да е заложен път към президентски режим, тъй като никой не е виждал текста.

Радев отговори, че текстът не е виждан заради липсата на стабилен парламент, пред който да представи проекта си. Той уточни, че в него е предвидено разширяването на гражданските свободи.

И два цитата

Румен Радев: „Вас ви представя бившият министър на вътрешните работи, който ръководеше министерството, докато бяха бити Вашите студенти“. (…) Вие сте кандидат на коалицията „Магнитски“

Анастас Герджиков: „[Разбирам] Вашата лична слабост към [руските изтребители] МиГ-29. Аз също през 1995 г. имах един Москвич, с който не исках да се разделя по сантиментални причини, но все пак реших, че друга кола е по-добра“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари