В Берлин ще ваксинират по 20 000 души на ден

0
На Острова вече дни наред се вихрят теории за първите ваксинирани
На Острова вече дни наред се вихрят теории за първите ваксинирани Видео: Bulgaria On Air

На Острова вече дни наред се вихрят теории за първите ваксинирани

Съединените щати разрешиха ваксината на Pfizer и BioNtech. Появиха се съмнения за оказван натиск. А междувременно във Великобритания, която първа разреши и въведе масова имунизация с този препарат, 10 000 са се ваксинирали. А столицата на Германия изготви спешен план за поставяне на препарата.

В германската столица ще се ваксинират до 20 000 души на ден, а на човек са предвидени по 70 минути. Лекарите, които ги поставят, ще получават по 120 евро на час. При ваксинирането с препарата на Pfizer и BioNtech всичко ще бъде разчетено до минута, като след поставянето ѝ са предвидени 30 минути в чакалнята под лекарско наблюдение. А 21 дни по-късно се слага втората доза от ваксината. В столицата са предвидени шест центъра за масова ваксинация, информира Bulgaria On Air.

По-малко от седмица след началото на масовата имунизация във Великобритания, двама медицински работници са се почувствали зле. От Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти заявиха, че продуктът не трябва да се използва върху хора, които са имали алергични реакции към медикаменти или храна. Мярката е предпазна, докато случаите се разследват.

В същото време на Острова вече дни наред се вихрят теории за първите ваксинирани - 90-годишната Маргарет Кийнан и 81-годишният Уилям Шекспир. Според някои потребители на социалните мрежи Кийнан е починала след ваксината, според други жената, която бе показана, не е истинската Маргарет, а според трети - тя е илюминат. В резултат премиерът Борис Джонсън обеща да се бори с дезинформацията, като най-често хората смятат, че чрез ваксините населението ще бъде чипирано.

Властите в Съединените щати одобриха ваксината на Pfizer и BioNtech за лицата над 16 години. Часове преди това се появи информация за оказване на натиск от Белия дом върху Агенцията за храни и лекарства за даване на разрешително до края на вчерашния ден. Спешното разрешение за употреба на ваксината означава, че тя все още се счита за експериментална и трябва да се знае, че защитата идва след втората доза, която се поставя три седмици след първата. Не e ясно колко точно трае защитата.

Отбелязва се още, че не се знае дали ваксинираните могат да разпространяват заразата. Както и за странични ефекти като сред най-често срещаните са температура, умора, и главоболие, но те траят около ден и според здравни експерти са показателни, че имунната система работи. А според одобрен план първите ваксинирани трябва да са здравни служители и хората в старческите домове.

"Първата ваксина ще бъде поставена в следващите 24 часа. Това ще е най-мащабната кампания по ваксиниране в Щатите и се очаква случващото се тук, включително и решението на FDA да окаже влияние на други държави изправени пред подобни решения", заяви Доналд Тръмп в Twitter.

В изминалите няколко дни в САЩ бяха отбелязани рекорди по смъртни случи следствие на коронавирус, като починалите са около 300 000.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари