Уволнен от Русенски университет професор е уличен в плагиатство от МОН

8
Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски преподавател Венелин Терзиев
Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски преподавател Венелин Терзиев Снимка: Личен архив

Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски преподавател В.К.Т. Това установиха проверки на Комисията по академична етика (КАЕ) към Министерство на образованието и науката (МОН). В.Т. е публично известен от няколко години поради необичайно голямата си активност в различни сфери на науката

Накърняване на авторски права е открито в дисертациите на Венелин Терзиев за придобиване на научните степени „доктор“ и „доктор на науките“ в професионално направление „Икономика“. В първия случай арбитрите на КАЕ установяват висока степен на плагиатство в научен труд на тема „ Въздействие на активни политики и програми върху пазара на труда“, защитен във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ през 2014 г. От общо 296 страници плагиатстваните са 65 или 22,2% от дисертацията, с която В.Т. става т. нар. „малък доктор“ в направление „Икономика“. Сред установените нарушения са некоректни цитирания, излагане на данни с неуточнен произход, съвпадение на текстове с публикации на други автори.

При втората проверка е установено плагиатство при придобиването на научна степен „доктор на науките“ през 2015 г. С дисертация „Предизвикателства пред социалното програмиране в контекста на насърчаване на социалната активност и регулирането на социалното развитие чрез активни политики“ В.Т. става т.нар. „голям доктор“ в професионално направление „Икономика“ в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. Плагиатствани са 231 страници от общо 374, което е 61,8% от научния труд. Отново има неточни и подвеждащи цитирания. В доклада се посочва, че липсват източници на данните в таблиците и фигурите и са използвани публикации, които нямат общо с тезата на дисертацията. Становището на КАЕ е, че дисертационният труд е с висока степен на плагиатство.

За решенията са уведомени университетите, в които са защитени дисертациите, за да могат да предприемат действия по отнемане на съответната научна степен съгласно Закона за развитието на академичния състав.

Комисията по академична етика приключи още една проверка на дисертация на В.К.Т. Трудът е защитен в Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) през 2014 г. и е на тема “Модели на повишаване на ефективността на системата за социална адаптация на военнослужещите, освободени от военна служба, в динамична социална среда“. Благодарение на него В.Т. е станал „доктор на науките“ в направление „Национална сигурност“. Проверени са и публикациите му за заемане на академичната длъжност „професор“ в същото направление в НВУ. В тези два случая арбитрите на КАЕ не са установили плагиатство.

Комисията проверява и научен труд на В.Т. в направление „Социални дейности“, но работата по него още не е приключила.

Докладите на Комисията по академична етика за проверките на трудовете на В.К.Т. можете да видите ТУКТУК и ТУК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    10
    Reviewer - in addition
    Ще санкционират ли членовете на научните журита, които са гласували този нагъл индивид да стане професор и доктор на науките?! Ще променят ли ЗРАСРБ като членовете на научните журита се избират на случаен принцип, а не по приятелство и плащане. Ще проверят ли и в Шуменския ПУЦ с какво научно жури един индивид скоро също стана доктор на науките в последната област, по която В.Т. е д.н.?! Затова ректори феодали не искат сливане на университетите. А ректорът на втория ПУЦ също е известен с "оправността" си.
  • 7
    9
    Reviewer
    А ще проверят ли как павликенския селянин го направи професор, нищо че след това го уволни. Ще проверят ли как деканът на ФОЗЗГ стана професор, както и деканът на ФБМ - доктор на науките. В този ПУЦ всичко е възможно щом павликенския селянин реши.
  • 11
    8
    В.П.
    Ами сега какво ще прави мегаплагиатката Везиева ,като ще и вземат титлата ! Чак в БДЖ ще изреват на умряло ! А и този Събев е един кадровик ! Се на такива налита ,дето са кадри на СПТУМ-Русе ! Срамота бе Русенци !
  • 15
    7
    Асан
    Венко терзията е мишок от Бюрото по труда иначе е помак от Севлиево 🤣🇻🇳
  • 8
    6
    N8no
    Ами какво точно прави в МБАЛ Канев Иванов ле ще прави там доктор,че Ванката гледа като отровен там и иска да се закичи с нещо и той.Душичка
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари