Увеличават се хората с деменция и психични болести в Русе

3
Правят два нови центъра в помощ на тези хора
Правят два нови центъра в помощ на тези хора Видео: Русе Медиа

Увеличава се броят на хората с деменция и с психични разстройства в Русе, които се нуждаят от специализирани грижи. За да реши, макар и частично, този проблем, общината изгражда два нови центъра. Те ще се помещават в една обща сграда, която в момента се преустройства с европейски средства.

В Русе за хората с деменция и психични заболявания до момента се грижат само две институции – дом за стари хора „Приста“ и Центъра за психично здраве.

Места няма, а за настаняване чакат над 300 души. „Оказва се, че деменциите и психичните разстройства са едни от заболяванията, които в момента са много активни“, обясни директорът на дирекция „Социални дейности“ Катя Петрова, предава Русе Медиа.

Затова общината започна изграждането на два нови центъра за общо 30 възрастни русенци. като днес бе направена и символична първа копка .

Община Русе в годините назад е била пример за развити социални услуги и ние продължаваме днес с това начало, което поставяме. Грижата за хората, които животът така е направил, че се нуждаят от нашата подкрепа. И с тези два центъра, които ще реализираме тук, ще дадем частица от себе си. Строителството и ремонтите не са всичко, което ние им дължим, по-голямата отговорност след това е грижата. Защото по начина, по който се грижиш за възрастните хора, показваш истинската си сила към хората в нужда“, каза кметът Пенчо Милков.

Въпреки че потребителите са с различни заболявания, двата центъра ще бъдат огледални и ще се помещават в една сграда. За да няма проблем, са предвидени отделни входове и потоците няма да се пресичат, увери Катя Петрова.

И докато ремонтът е обезпечен чрез европейски средства, много по-трудно ще бъде осигуряването на персонал, който да се грижи за болните.

Това ще е трудна задача, но така или иначе ние имаме Русенски университет, който подготвя кадри, имаме Център за психично здраве, който реално ни консултираше и по време на разписване на проекта, и по време на заседанията за представянето. Имаме цялостната подкрепа на всички НПО на територията на Русе, които ни съдействаха и ще ни съдействат и в бъдеще. Специфични са услугите, надяваме се наистина да намерим кадри, защото грижата за хората е едно от изключително важните неща“, каза още Катя Петрова.

Изграждането на двата центъра трябва да завърши следващата година, а бюджетът е 1 150 900 лв. След приключването общината ще кандидатства отново по европейска програма за разработването на двете услуги, като след това ще кандидатства за делегирана от държавата дейност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари