Утре започва Европейската нощ на учените в Русе

1
В програмата ще бъдат представени учени, работещи в сферата на IT и комуникационните технологии, археологията, историята, биологията, химията, ботаниката, антропологията, социалните науки и други
В програмата ще бъдат представени учени, работещи в сферата на IT и комуникационните технологии, археологията, историята, биологията, химията, ботаниката, антропологията, социалните науки и други Снимка: Община Русе

В три поредни дни - 27, 28 и 29 ноември, ще се проведе традиционната Нощ на учените, която тази година ще протече изцяло онлайн. Организатор на събитията е Русенска търговско-индустриална камара, а партньори са Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе

В програмата ще бъдат представени учени, работещи в сферата на IT и комуникационните технологии, археологията, историята, биологията, химията, ботаниката, антропологията, социалните науки и други.

Фокус на събитията тази година е темата за растителното здраве – проблем, върху който се фокусира вниманието на ООН за 2020 г. Тя е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката и други свързани сфери.

Европейска нощ на учените“ 2020 e инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения - финансирана от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“, която се провежда за пета поредна година в над 300 града в Европа и по света. Основна цел на събитието е да приближи гражданите до света на науката, като представи научната тематика по атрактивен начин и на достъпен език.

Тази година в рамките на проект FRESHER в българската инициатива участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна със специална програма в повече от 25 населени места.

В регионалната програма на проявата участват още учени от Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Сред тях е проф. д.н.инж.Венелин Терзиев, който е редовен професор в Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Военна академия „Георги Стайков Раковски“ в София.

Детайлна програма за събитията в Русе можете да откриете тук. Програмата за Русе ще се излъчва във Facebook и YouTube

Повече информация за инициативата и някои интересни конкурси за младежи и деца е достъпна на сайта на проект FRESHER.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари