Утре откриват юбилейното 60-то издание на МФ „Мартенски музикални дни“

1
Първата фестивална вечер започва с Концерт за виолончело № 1 на Шостакович
Първата фестивална вечер започва с Концерт за виолончело № 1 на Шостакович

Първата фестивална вечер започва с Концерт за виолончело № 1 на Шостакович 

На 17 септември (петък) в Доходното здание в Русе е тържественото откриване на така дългоочакваното 60-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, организиран от Община Русе, под патронажа на Министерството на културата.

С посвещение на годишнината на фестивала и паметта на основателите му проф. Саша Попов, Илия Темков и Михаил Кътев е постерната изложба „Началото“, която ще се открие в 18 часа във фоайето на Доходно здание. Експозицията представя архивни документи за историята на фестивала и е съвместен проект на Държавен архив – Русе и Община – Русе.

В 19 часа с Концерт за виолончело № 1 на Шостакович и Фантастична симфония на Берлиоз, в изпълнение на Русенска филхармония, стартира първата фестивална вечер. Дебют на българска сцена прави един от талантливите млади инструменталисти – френският виолончелист Орелиен Паскал, лауреат на Международния конкурс "Кралица Елизабет" в Брюксел. На диригентския пулт застава Маестро Емил Табаков. Концертът ще бъде излъчван на живо по Българското национално радио.

Очаква се официални гости на събитието да бъдат зам.-министърът на културата проф. д-р Борислава Танева, директорът на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата – Елиянка Михайлова, представители на областна администрация – Русе, представители на политически партии, директори на културни институти и др.

Сред официалните лица на събитието ще бъдат и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, зам.-префектът на Гюргево Василе Мустъця и зам.-кметът на община Гюргево Мариан Дамян

Медийни партньори на МФ „Мартенски музикални дни“ са БТА, БНР и БТА.

Фестивалът се провежда при спазване на всички мерки против разпространението на Ковид - 19.

Припомняме ви, че фестивалът бе неколкократно отлаган поради пандемията от коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари