Утре е Димитровден, хиляди именници ще празнуват в Русенско

4
2349 жители на Община Русе носят името на светеца
2349 жители на Община Русе носят името на светеца

В народните представи дойде ли свети Димитър на коня си, от брадата му започва да пада сняг, т.е идват зимата и студът

На 26 октомври източноправославната църква празнува деня на Свети Димитър. Той е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашния градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. „миши празници“ на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна.

В Община Русе най-многобройни са мъжете с името Димитър – 2349, Митко се наричат 198 русенци и 119 – Димо. При дамите ще празнуват 257 с име Димитринка, Димитричка -248, Димитра – 141 , Димитрина -122, Митка – 86. По – малобройни са празнуващите с имена Димчо – 49, Димитранка – 24, Димана – 36, Диманка-27, Дима -6, Димка – 67, Мита- 46, Митю – 13, Митра – 12, а само един е именникът, който се нарича Митьо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари