Успешно приключи проектът за интеграция на ученици от малцинствата в Русе

0

Днес, в Заседателната зала на Община Русе, се проведе заключителната пресконференция по проект „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в три основни училища на град Русе“. Дейностите по проекта представи неговият ръководител Сашо Щерев, в присъствието на медии, част от екипа и преподаватели, работили с децата.

Проектът бе с продължителност от 18 месеца и се реализира в ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Братя Миладинови“ и ОУ „Никола Обретенов“. Обхванати са 180 ученици от различни етнически групи и 15 преподаватели и родители.

Като част от дейностите по проекта, в трите учебни заведения са сформирани клубове по интереси – „Да рисуваме заедно“, „Танцувай с мен“, „Родолюбие“, „С песен светът е чудесен“ и „Млад актьор“. Целта е изграждане на етническо разбирателство между децата от малцинствен произход, повишаване желанието им за работа в училище и намаляване на негативните нагласи. В продължение на година и половина, децата са имали възможност да развиват своите таланти и интереси. Едновременно с това, са посетили библиотеки, музеи, оперни спектакли. Най-вълнуващи за тях се оказват екскурзиите до Свещари, Средновековния град Червен и пещерата Орлова чука, Националния етнографски комплекс „Етъра“ и Панорамата в Плевен.

Целта ни бе децата да обогатят своята култура, у тях да се възпита чувство на патриотизъм, гордост, национална идентичност“, подчерта ръководителят на проекта Сашо Щерев. Две от преподавателките в клубовете по интереси Илияна Донкова и Милена Цанкова споделиха, че техните възпитаници вече са подобрили уменията си за общуване и са повишили дисциплината си в клас. Двата фестивала на клубовете по интереси, проведени в рамките на проекта, са дали възможност на децата за първи път да се качат на сцена и да представят уменията и дарбите си.

В рамките на проекта „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в три основни училища на град Русе“ е извършено и обучение на 15 преподаватели. Целта е повишаване квалификацията им при работа с деца от малцинствени групи.

Ръководителят на проекта Сашо Щерев гарантира, че Община Русе ще осигури неговата устойчивост. Дейността на сформираните клубове ще продължи под формата на СИП.

Проектът „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в три основни училища на град Русе“ се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Той е на стойност 134 562,65 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари