Успешен старт на „най-трудната” космическа мисия

2
SpaceX изстреля ракетата Falcon Heavy с 24 експериментални сателита
SpaceX изстреля ракетата Falcon Heavy с 24 експериментални сателита

Американската космическа компания SpaceX изстреля ракетата носител Falcon Heavy, най-мощната космическа ракета в света, тази нощ с 24 експериментални сателита, съобщава Си Ен Ен.

Илън Мъск, изпълнителният директор на компанията, определи мисията като "най-трудната", провеждана някога.

Ракетата потегли в 02:30 часа източно американско време от площадка в щата Флорида. Ракетата ще разположи сателитите на различни орбити, което се очаква да отнеме часове и някои сложни маневри.

Мисията е наречена STP-2. Клиент на американската компания е Министерството на отбраната на САЩ. Към момента мисията се изпълнява по план.

Ракетата ще разположи сателитите на три различни точки в орбита. Официални представители започнаха да потвърждават успешното разгръщане на някои от сателитите в ниска орбита малко след изстрелването.

Тази мисия се провежда в координация с военното министерство, но сателитите са на различни агенции и организации, включително НАСА, изследователски лаборатории в сферата на отбраната и университети.

Единият от сателитите ще тества нова телескопна технология, а друг е свързан с футуристичен атомен часовник.

АП отбелязва, че сред товара има и останките на починали, които са кремирани, включително и на астронавта от НАСА Уилям Рийд Поуг, който почина през 2014 г., както и на други повече от 150 починали.

Това е третият полет на ракетата Falcon Heavy, но първи по поръчка на военните. Мисията също се очаква да предостави данни за сертифициране на ракетата носител и повторното й използване при бъдещи мисии. Това също така е първата мисия на военните с използвана ракета носител.

Ракетните двигатели успешно кацнаха в космодрума "Кейп Канаверал" минути след изстрелването на ракетата.

Falcon Heavy е най-мощната ракета в света. Тя е задвижвана от общо 27 двигателя. Първото й изстрелване беше през февруари 2018 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари