Урсула фон дер Лайен се извини на Италия

1
Председателят на Европейската комисия каза днес на италианците, че съжалява за закъснявалата реакция на ЕС
Председателят на Европейската комисия каза днес на италианците, че съжалява за закъснявалата реакция на ЕС Снимка: DPA

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза днес на италианците, че съжалява за закъснявалата реакция на ЕС в отговор на пандемията от коронавируса.

Тя направи това в статия, публикувана във в. Република, предаде Франс прес. "Поднасям ви моите извинения, ние сме с вас - така е озаглавено отвореното писмо на европейския лидер до италианския народ. Днес Европа се мобилизира на страната на Италия. Но не винаги е било така", признава Фон дер Лайен.

Миналата седмица лидерите на 27-те страни членки не успяха да постигнат съгласие за решителната реакция на икономическите последици от пандемията. Тогава ясно пролича разделението между страните от Южна Европа, като Италия и Испания, подкрепяни от Франция, искат обединяване на дълга посредством инструмент, наречен "коронаоблигации", а страните от Северна Европа, като Германия и Холандия, отхвърлят този вариант. Срещата на европейските лидери, проведена чрез видеоконферентна връзка, приключи с приемането на декларация, в която се казваше, че до две седмици трябва да бъде постигнато съгласие.

В Италия - страна основателка на ЕК и стълб на ЕС, този провал беше приет със силно недоволство и открит гняв срещу Европа, която италиански медии, нарекоха "лоша" и "мъртва".

"Трябва да признаем, че в началото на кризата много хора мислеха само за своите национални проблеми, а не за нуждата от общ европейски отговор", казва Фон дер Лайен в публикацията във в. "Република". В края на статията председателката на ЕК припомня какви са инициативите на ЕС в помощ на най-засегнатите от пандемията страни от ЕС, сред които е и Италия.

ЕС ще отпусне до 100 милиарда евро на най-тежко засегнатите страни, като се започне от Италия, за да компенсира намаляването на доходите на хората с най-съкратено работно време заради кризата, се припомня в писмото на Фон дер Лайен. Според нея Европа е постигнала също така съгласие за отпускане на заеми, гарантирани от всички европейски членки, което свидетелства за европейска солидарност.

"Всяко евро, което все още е на разположение в годишния бюджет на ЕС, ще бъде използвано за разрешаването на тази криза", уверява председателката на ЕК.

Вчера във интервю за германския в. "Цайт" италианският премиер Джузепе Конте каза, че сега е настъпило времето ЕС да покаже, че е единен съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари