Урсула фон дер Лайен е новият шеф на Европейската комисия

0
Тя е първата жена председател в историята на институцията
Тя е първата жена председател в историята на институцията Видео: БНТ

Урсула фон дер Лайен е новият шеф на ЕК.

Тя беше избрана с гласовете на 383 депутати в ЕП, срещу 327 – против. 22 депутати се въздържаха при вота, една бюлетина е невалидна.

Урсула фон дер Лайен изнесе емоционална реч в Европейския парламент в Страсбург. Екологична чиста Европа, минимална европейска работна заплата, равни права на жените и мъжете, ратифициране на Истанбулската конвенция от целия ЕС, нова политика за миграцията, спазване на принципите на правовата държава.

Това са само част от акцентите в бъдещите планове на Фон дер Лайен, пише БНТ.

Урсула фон дер Лайен - кандидат за председател на Европейската комисия: Трябва открито да говорим за насилието. Една от всеки пет жени е била жертва на насилие в ЕС. Европейският съюз трябва да приеме Истанбулската конвенция.

Европейската народна партия обяви категорична си подкрепата си за фон дер Лайен. Някои евродепутати все пак са скептични.

Радан Кънев - евродепутат от Демократична България/ЕНП: Това, което не съм убеден, но за мен е определящо е, че въпреки тази силна федерална визия за ЕС на Урсула фон дер Лайен, нямаме яснота какви мерки, какви политики в правосъдната сфера тя ще приложи.

Според Андрей Ковачев депутатите от ГЕРБ подкрепят Фон дер Лайен, с изключение на позицията ѝ за Истанбулската конвенция.

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Много ясно трябва да се каже, че каква е позицията на председателя на ЕК е важно, но тази тема не зависи от ЕК.

Групата на социалистите и демократите е разделена. Италианците и испанците ще подкрепят германката, но германците - не. Иво Христов също е против избирането ѝ.

Иво Христов - евродепутат от БСП/Социалисти и демократи: Като българи ние знаем колко струват политически намерения преди гласуване, така че аз не виждам основание да бъде подкрепена.

Либералите вероятно ще подкрепят Фон дер Лайен. С определени условия.

Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/Обнови Европа: Вече не е актуално да се говори за скорости, а за двойни стандарти - това се видя и при пакета мобилност и при храните и бялата техника. Това е отношение и моят въпрос е какво възнамерява да направи по този проблем.

Разделена е и групата на консерваторите и реформистите. Поляците от "Право и справедливост" подкрепят германката, а останалите - не.

Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти: Има възможност да получи около 30 гласа от нашата група, които може да са решаващи за избирането ѝ.

Зелените и крайнолевите също са против. Крайнодесните също, но самата Фон дер Лайен обяви, че не иска тяхната подкрепа. А на Найдъл Фараж от партията Брекзит каза, че от такива като него ЕС може и да се откаже.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари