Ураганът Харви връхлетя крайбрежието на Тексас

0
Президентът на САЩ обяви режим на природно бедствие
Президентът на САЩ обяви режим на природно бедствие Снимка: БГНЕС

Ураганът Харви връхлетя крайбрежието на американския щат Тексас.

Това се очаква да се окаже най-мощният ураган, връхлитал американското крайбрежие в изминалите 13 години. Властите предупреждават за застрашаващи живота условия и на някои места наредиха провеждането на задължителни евакуации.

За период от малко повече от два дни Харви се трансформира от буря, която дори не попадаше в категорията „тропическа“  до ураган от 4-та степен (при максимална пета) със скорост на ветровете от 209 км/ч. Метеоролозите описaха урагана като „застрашаваща живота буря.“

Очакваните катастрофални наводнения накараха Националната служба по метеорология да заяви, че части от Тексас могат да останат необитаеми в продължение на седмици.

Хиляди са изоставили домовете си по брега и са се насочили към вътрешността на щата. Някои са си тръгнали по-рано от работа, за да се запасят с продукти. Училища са затворили врати, десетки полети бяха отменени. По местни медии жители казаха, че не искат да мислят с каква гледка ще се сблъскат след като бурята отшуми.

Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA) призова жителите да си заредят телефоните и да следят публикациите й онлайн. По предполагаемия път на урагана са осигурени вода, храна и вещи от първа необходимост. АП съобщава, че на места в Тексас и съседния щат Луизиана се предлага подслон без заплащане или с намаления за тези, които се евакуират.

Президентът Доналд Тръмп е говорил с губернаторите на Тексас и Луизиана и е уверил, че могат да разчитат на федерална помощ. В същото време в петък той подписа декларация, с която се обяви бедствено положение в Тексас

Национални телевизионни мрежи планират прекъсване на редовните си програми за излъчване на среднощно непрекъснато отразяване на бедствието.

Засегнатият район се счита за дом на индустрията за добиване на гориво, която също се принуди да спре дейностите си пред бедствието – нещо, което може да доведе до покачване цената на бензина в цялата страна.

Последното подобно бедствие бе ураганът Уилма от октомври 2005-та, ударил Източното крайбрежие. Тогава загинаха 87 души. През същата година, през август,  друг ураган – Катрина – опустоши Ню Орлиънс и доведе до смъртта на почти две хиляди души. Последният ураган от 4-та степен в Съединените Щати (Чарли) удари Флорида през август 2004 – та.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари