Управляващите обмислят и други мерки за намаляване на болничните

0
Искат да намалят и броя дни, които личните лекари могат да издават на болните
Искат да намалят и броя дни, които личните лекари могат да издават на болните Снимка: БГНЕС

Предложението първият ден от болничните да не се плаща все още подлежи на обсъждане, обяви през уикенда министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БНР.

По думите му целта е да се прецени дали това е единствената адекватна мярка срещу злоупотреби.

Социалното министерство подкрепя предложението първият ден от болничните да не се плаща, но трябва да се търсят и други варианти чрез засилване на контрола и други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените, обяви Петков.

Има възможности да се търси решение и с намаляване на срока на броя дни, които личните лекари могат да издават на болните. Сега той е 14 дни, може да се ограничи до седем, обясни Петков.

Заявката на управляващите да спре плащането на първия ден болничен, което в момента е разход за работодателите, предизвика остра обществена реакция. Това накара ГЕРБ и "Патриотите" да си прехвърлят отговорността за идеята. Синдикатите настояха управляващите да се откажат от идеята, която накърнява правата на работещите. Българската стопанска камара също се обяви против идеята като несправедлива спрямо коректните служители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари