Управляващата коалиция, но без БСП, остро осъдиха действията на Кремъл

0
"Възраждане" казаха, че няма да подкрепят декларация от името на Парламента, която не е в съзвучие с българските национални интереси.
"Възраждане" казаха, че няма да подкрепят декларация от името на Парламента, която не е в съзвучие с българските национални интереси. Снимка: БГНЕС

Четворната коалиция се раздели за кризата в Украйна

С обща декларация излязоха днес депутатите от "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", в която остро осъдиха акта на признаването на отцепилите се региони. БСП, която е четвъртата формация в управляващата коалиция, публикува собствена позиция, която беше далеч по-неутрална. А от ГЕРБ разкритикуваха управляващите за закъснелия разговор. "Възраждане" пък изразиха съмнение, че ще се стигне до обща декларация, защото те самите няма да подкрепят такава, предаде вестник Сега.

"Остро осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави области в Изночна Украйна. Това е грубо нарушение на международното право и Минските споразумения", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов от парламентарната трибуна. Той прочете общата декларация на ПП, ДБ и ИТН.

Иванов подчерта, че с ратифицирането на договорите с Донецк и Луганск руският президент Владимир Путин поставя под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава. "Ще работим в рамките на Европейския съюз и НАТО за категорично налагане на принципите на международното право и ще подкрепим предвидените санкции на Европейския Съюз спрямо Русия в координация със САЩ и Великобритания", заяви той. В декларацията се казва още, че по вина на Русия дипломатическите подходи за решаване на кризата са намалели драстично. "Изразяваме пълната си подкрепа за европейската перспектива на Украйна. Ще внесем проект за декларация от името на Парламента в седващите дни", заяви Христо Иванов.

От БСП не представиха декларацията си от парламентарната трибуна, а само онлайн. В тяхното изявление липсва и категорично осъждане на руските действия. "Признаването на Донецка и Луганска народни републики от страна на Руската федерация може да се разглежда като нарушение на международното право. С тази стъпка противопоставянето в района навлиза в нова, непредвидима фаза", казват социалистите. И допълват, че "времето на дипломацията не е изчерпано и очакваме всички страни да се въздържат от военна ескалация и да инвестират усилия за постигане на трайни взаимноприемливи решения". Партията призова за преговори под егидата на ООН, "които да започнат реален процес за орегулиране на конфликта в съответствие с принципите на международното право".

Даниел Митов от ГЕРБ остро разкритикува управляващите за закъснялата реакция и за липсата на яснота в позицията на БСП. "Колко часа ви трябваха, за да съберете смелост да започнем някакъв разговор по тази тема", попита иронично той. "Витиеватите приказки от типа на "руското признаване на Донецката и Луганската републики за независими може и да се счита за нарушение на международното право" са неприемливи", каза той. Според него българският парламент трябва да излезе с "ясна и категорична позиция и нерешителните изяви на хората, представляващи българската държава, не бива да ни затруднява да заемем ясна и категорична позиция".

Иначе декларацията на ГЕРБ-СДС не се различава съществено от тази на управляващите - тя също осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Русия и сериозното посегателство върху териториалната цялост на Украйна. Сред предложенията на ГЕРБ-СДС са България да обмисли помощ за Украйна и да въведе облекчен режим за вноса на украиснски стоки.

"Възраждане" казаха, че няма да подкрепят декларация от името на Парламента, която не е в съзвучие с българските национални интереси. "Нашата декларация е доста по-различна по дух. Ние също осъждаме нарушаването на Минските споразумения, но и осъждаме нарушаването на тези споразумения от страна на Украйна", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него изявленията на минстър-председателя Кирил Петков и министъра на външните работи Теодора Генчовска относно признаването на Донецката и Луганската републики подкрепят изцяло американската позиция и украинската позиция, но не казват в посока защита на правата на българите в тези размирни райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари