Унгария дава по 32 000 евро за трето дете

3
Виктор Орбан представи „План за защита на семейството“ в седем точки, който има за цел да насърчи брака и семейството
Виктор Орбан представи „План за защита на семейството“ в седем точки, който има за цел да насърчи брака и семейството Снимка: Getty Images

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви редица мерки, които имат за цел да стимулират намаляващата раждаемост в страната и да ограничат имиграцията.

Орбан представи „План за защита на семейството“ в седем точки, който има за цел да насърчи брака и семейството, пишеProfit.bg.

Сред обявените мерки са освобождаване от подоходен данък доживот за жените, които отглеждат поне четири деца, както и субсидии в размер на 2.5 млн. форинта (7 820 евро) за многодетните семейства за закупуването на 7-местни автомобили. В плана също така е включено и разширяване на програмата за кредитиране на семейства с най-малко две деца с цел закупуване на жилища.

На младите двойки ще бъде предлаган безлихвен заем от 10 млн. форинта (31 280 евро), който ще бъде опрощаван след раждането на третото им дете.

Правителството също така обяви, че ще отдели повече средства за системата на здравеопазването и ще създаде 21 000 места в детските градини в следващите три години. Освен това бабите и дядовците ще получават средства, ако се грижат за малките деца вместо родителите, каза Орбан.

"В Европа се раждат все по-малко деца. За Запада отговорът на това предизвикателство е имиграцията. За всяко липсващо дете трябва да има по едно новодошло и статистиката ще е наред," заяи Орбан, цитиран от Ройтерс.

"Ние обаче нямаме нужда от статистика. Ние имаме нужда от унгарски деца," каза той при обявяването на стимулите.

Орбан е известен критик на имиграцията, а Унгария разбуни духовете в ЕС, когато отказа да позволи на търсещи убежище бежанци да влязат в страната по време на миграционната криза на континента през 2015 г.

Подобно на друго консервативни националистически правителства в Европа, Унгария е притеснена относно миграцията и намаляващата раждаемост в страната. Според последните данни на Евростат от средата на 2018 г. раждаемостта в ЕС намалява като цяло. През 2017 г. в съюза са се родили 5.1 милиона деца, или с 90 000 по-малко, в сравнение с предходната година. В същата година пък са починали 5.3 милиона души.

Нивото на раждаемостта в Унгария е под средното за ЕС. През 2017 г. то е било 9.7 на 1 000 жители, или точно под средното за съюза, което е 9.9 на 1 000 жители.

През 2017 г. в Унгария е имало 94 600 живородени деца, докато броят на починалите хора е 131 900.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари