Умните изяждат бавните

2
Бърз или мъртъв - заглавието на този уестърн от 1995 г. по най-добър начин описва днешното време
Бърз или мъртъв - заглавието на този уестърн от 1995 г. по най-добър начин описва днешното време

Бърз или мъртъв - заглавието на този уестърн от 1995 г. по най-добър начин описва днешното време

Живеем в началото на Четвъртата индустриална революция и това заедно с пандемията променя необратимо света: Изчезват професии, променя се начинът на правене на политика, нови бизнес модели отмерват последните дни за международни компании с дългогодишна история, пише Владимир Филипов /собственик и управител на NearSoft/ в Economic.bg.

В такт с тази трансформация наблюдаваме драматични изменения и на геополитическата карта на света. Китай се очертава като световен икономически лидер с развитието на нови технологии в областта на 5G, изкуствения интелект и машинното самообучение, подкрепени от солидна правителствена програма. В тази страна ученето беше издигнато в религия и резултатът е налице. Пандемията пи показа нейното предимство при справянето с кризи, а технологичният напредък на Китай вече е и геополитическо предизвикателство, което неминуемо ще доведе до разместване на световния ред

Преминаваме към дигитално свързан свят и предизвиканите от това големи социални размествания, дават възможности на всеки да направи своя рокада с „фигурите си“, за да си осигури по-добри възможности.

България е на трето място в Европа по IT специалисти на глава от населението, а по ниво на внедряване на дигиталните технологии и по иновативност е на опашката

Тепърва ще разберем цената на проваленото електронно здравеопазване. За да наваксаме, е необходима активност не само от страна на бизнеса, а и от държавата. Но ето – стратегията за Индустрия 4.0 вече 3 години не е приета и няма ясна представа как да влезем в тези турбулентни времена. Промените ни връхлитат и до няколко години програмирането ще е остаряла професия, ще го изместят алгоритмите и мултидисциплинарната иновативност.

Пандемията прекрои правилата на играта, при което ясно се очерта проблемът с изнасянето на производства към страни с по-ниски разходи на труд и по-дълги вериги на доставки, а същевременно работната сила, ангажирана с услуги, стана по-гъвкава след преминаване на работа от домашен офис. Това ще доведе до връщане на част от производството в развитите страни, компенсирайки високите разходи за труд с нововъведения от Индустрия 4.0. Сферата на услугите ще премине към нови дигитални технологии. Ефектът от това ще е нови бизнес процеси и нови работни отношения. От историята знаем, че всяка индустриална революция предизвиква сътресения, при които има печеливши и губещи. Печеливши ще бъдат онези, които се подготвят най-адекватно за промените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари