УМБАЛ „Медика“ забранява запалки на пациентите след пожара тази нощ

0
Явно пациентите не знаят, че кислородът всъщност поддържа огъня, заяви административният директор на болницата Алисе Муртезова
Явно пациентите не знаят, че кислородът всъщност поддържа огъня, заяви административният директор на болницата Алисе Муртезова Видео: Русе Медиа

Явно пациентите не знаят, че кислородът всъщност поддържа огъня, заяви административният директор на болницата Алисе Муртезова

Днес ще издадем много спешна заповед за всички пациенти, които са на територията на нашето лечебно заведение. Те няма да могат да имат в себе си запалки и всякакви други лесно запалими средства“.

Това заяви на извънреден брифинг административният директор на УМБАЛ „Медика“-Русе Алисе Муртезова, цитирана от Русе Медиа. Поводът е пожарът, избухнал тази нощ в интензивния сектор на ковид отделението, причинен от запалка на пациентка.

Както съобщихме по-рано днес, инцидентът е станал около 4 часа в болницата. В интензивния сектор са лежали са се намирали четирима болни на двоен кислород. „Една от пациентките е опитала да търси предмет под леглото, не знаем все още какъв предмет, със запалката. Махнала си е преди това двойния кислороден източник и съответно, без да осъзнава, че кислородът е възпламенил този огън, който е станал, предизвиква пожара“, обясни Алисе Муртезова.

Жена на съседното легло е натиснала алармата и е извикала дежурния екип, ръководен от д-р Станислав Павлов.

Като беше включена алармената система, веднага отреагирахме. Взехме пожарогасителите, които бяха на разположение, и започнахме гасенето на пожара с двете дежурни сестри и двете санитарки. Успяхме да овладеем огъня, извадихме своевременно болните, които са в стабилно състояние към момента. Въпросната пациентка, предизвикала пожара, е без изгаряния, успяхме да я извадим от пламъците“, каза д-р Павлов.

На място за броени минути са пристигнали екипи на пожарната и Второ РУ, както и зам.-кметът Димитър Недев.

Материалните щети са големи – в помещението са обгорели леглата, стените и апаратурата. Пациентите са настанени в други стаи.

В момента в ковид отделението на УМБАЛ „Медика“ има 60 болни, като през нощта има починали четирима души с положителен тест за коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари