УМБАЛ „Медика“: Диагнозата "коронавирус" на русенката с алергия не е окончателна

12
Поставената ѝ диагноза в Спешното отделение е била първоначална, тъй като е била със симптоми като при КОВИД-19
Поставената ѝ диагноза в Спешното отделение е била първоначална, тъй като е била със симптоми като при КОВИД-19

Русенката, която се оплака в социалните мрежи, че е отишла в болница заради алергия, а е диагностицирана с коронавирус, е имала съмнителни симптоми.

Това заяви управителят на УМБАЛ „Медика“ - Русе д-р Ивелин Йоцов. Поставената ѝ диагноза в Спешното отделение е била първоначална, тъй като е била със симптоми като при КОВИД-19. Изискванията са в този случай да се направи PCR-тест, за да се потвърди или отхвърли зараза с коронавирус.

Пациентката е постъпила в Спешно отделение с оплаквания от суха кашлица, отпадналост, затруднено дишане, болки в гърлото и при трикратно измерената температура термометърът е показал 37,4 градуса. Съмнителен за коронавирус е човек, който има поне един тези симптоми, а тя е имала и трите. Затова на пациентката е предложено да остане в болницата, да й бъде направен тест и ако тестът се окаже отрицателен, тя ще бъде преведена за лечение съобразно необходимата специалност – белодробни болести или уши, нос, гърло. Обяснено й е, че ще я приемат в сектора за съмнителни пациенти до излизането на резултата, който ще излезе след 24 часа. Тя е отказала категорично да остане, подписала е собственоръчно и е напуснала болницата.

В мрежите се цитира, че в амбулаторния лист е написана диагнозакоронавирус – неидентифицирана“. Това не е окончателна диагноза, това е основна диагноза, с която се води прегледът. След доказване или отхвърляне, тогава в отделението се поставя окончателната диагноза. Няма как в Спешно отделение да бъде поставена окончателна диагноза от един преглед. Радвам се, че тя все пак си е направила тест за коронавирус, защото представете си, че тя е била положителна с тези симптоми, коментира д-р Йоцов, предаде Русе Медиа.

Медиците обясниха, че здравните заведения не печелят от лечението на болни от коронавирус. За един пациент то излиза между 8000 и 9000 лв., а здравната каса плаща само 618 лв.

„Цената на клиничната пътека е 618 лв., тя не покрива и една десета от извършените разходи само за медикаменти и консумативи, без разходите за предпазни средства, дезинфектанти и всичко останало. Който си мисли, че някой ще приеме пациент с коронавирус, за да печели от него, жестоко се лъже. Пътеката е само четири дена, нищо че лежат по 28 – всичко това е за сметка на лечебното заведение“, обясни още д-р Йоцов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари