Укрепват свлачището на "Алепу" с 4-етажен хотел

0
Идеята е да се "избие" инвестицията от над 1 млн. лв.
Идеята е да се "избие" инвестицията от над 1 млн. лв. Снимка: bTV

Строителният контрол се изстреля на спешна проверка след сигнал в социалните мрежи за строежа на ваканционен комплекс край защитена местност „Блатото Алепу“ до Созопол.

Проектът започна като укрепване на свлачище, но вторият етап включва 4-етажен хотел, информира bTV.

Неколкократно спирано и пак възобновявано, строителството над популярния до неотдавна Шофьорски плаж напредва и вече се извисява на 10 м. над брега. Заради пандемията строителните дейности по Черноморието бяха удължени до 15 юни.

На площ от 20 дка е предвидено изграждането на два курортни комплекса, които ще се свържат с вече построения. Идеята да се укрепи брега с хотел е да се „избие“ инвестицията от над 1 милион лева, за да не се свлече в морето първото ваканционно селище, заедно с пречиствателната станция към него.

Строежът започна през зимата на 2019 г. След обществено недоволство от бетона на плажа и проверка, разпоредена от премиера Бойко Борисов, машините спряха. Причината – установено бе, че като укрепва свлачището, инвеститорът изгражда и ваканционен комплекс.   

Благодарение на вашия видеоматериал на медиите се вижда с просто око, че е изградена част от конструкцията на една от сградите, което е недопустимо!“, каза тогава началникът на ДНСК Иван Несторов.             

Месеци по-късно строежът започна отново. Последва нова проверка, която не установи нарушение. Тогава стана ясно, че вече се строи законно на два етапа: първо се укрепва брегът, после ще се изгражда комплексът.

„Едно брегоукрепително съоръжение невинаги е задължително да изглежда като една вертикална стоманено бетонна стена“, коментира началникът на РДНСК-Югоизточен район Милен Ненчев.

Строежът беше спрян, но от птицата пчелояд, която гнезди в района. В началото на тази година укрепването на свлачището е приключило.    

Разследване на bTV показа, че през 2005 година Oбщина Созопол се включва в дружество „Алепу вилидж“, като апортира в капитала му 29 дка „изоставени ниви“.

Земите са оценени на по 42 лева кв.м. След три години Общината продава участието си в дружеството на останалите акционери за малко над 2 млн. лв. А нивите стават урбанизирана територия.

Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда в строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение. Така е отразено в проекта - единствено и само стоманено-бетонова конструкция. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея“, коментира Ненчев.

По думите му част от помещенията, които са формирани, биха могли да се ползват като обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари