Украинка: Тук е ад, изравниха всичко със земята!

0

"Шест дни седях на една табуретка в мазето - денем и нощем. Без вода, без храна. Тук е ад, изравниха всичко със земята."

Жена от украинския град Волноваха разказва за драматичните си преживявания, цитирана от Дойче Веле.

Нина едва сдържа сълзите си, когато разказва какво е преживяла през последните дни. Тя е от град Волноваха в Източна Украйна, на около 60 километра южно от Донецк.

"Шест дни седях на една табуретка в мазето - денем и нощем. Без вода, без храна. Цели шест дни не съм се къпала, дори лицето и зъбите си не можех да измия, бях потънала в прах и мръсотия", казва 67-годишната жена.

Обсадени и под обстрел

През последните дни градът е подложен на ожесточени бомбардировки и хората не смеят да напуснат убежищата си. Нина и съкооператорите ѝ са се затворили в мазетата на блока, сред тях има и малки деца. При това в Украйна мазетата масово не са пригодени за живеене, студено е и хората са принудени да спят направо на пръстения под.

"Няма кой да помогне на тези хора, те стоят без вода, без храна, няма ток, няма газ - нищо няма. Няма и сигнализация, която да ги предупреждава за бомбардировките."

Във Волноваха живеят около 20 000 души. Градът е обсаден и обстрелван от руските войски. Използват всички оръжия, с които разполагат, разказва Нина. "В нашия град адът слезе на земята: от небето падаха бомби, обстрелваха ни със залпови ракетни установки, с миномети, с танкове. Изравниха всичко със земята. Вече сме един призрачен град."

Нина по чудо оцелява. И дори успява да избяга от града. Все още не може да повярва какъв късмет е извадила. "Целия си живот съм прекарала във Волноваха. Успях да грабна само чифт бельо, един анцуг и документите ми - и побягнах. Имахме 15 минути време да напуснем града."

"Нашите момчета лежаха там мъртви"

В Донбас около 40 000 души са изправени пред хуманитарна катастрофа. Нина твърди, че украинските войници са направили каквото могат, за да помогнат на мирните жители. "Когато в бягството си стигнахме до централния площад, видяхме мъртвите им тела - там лежаха десет от нашите момчета, които преди това бяха защитавали града. Всичките бяха мъртви, дори телата им не бяха прибрани."

Вече повече от седмица Украйна е подложена на масирани удари от страна на руските части. Големи и малки населени места са атакувани от въздуха или са подложени на артилерийски огън. Танкове нахлуват и разрушават цялата инфраструктура - болници, административни сгради, жилищни квартали. Стотици са загиналите дотук цивилни украинци, над 1 милион души вече са напуснали страната.

"Светът трябва да научи какво сториха руснаците в нашия град. И трябва най-сетне да направи нещо, за да спре Путин", казва украинката Нина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Анонимник
    Ъ, пичове? Казахте, че това е град Волноваха, нали? Защо Fox News казва, че тази снимка е от Ирпин, а BBC от Харков? Или снимката е илюстративна (което трябва да се обозначи)? То и втората снимка след 3 секундно търсене с Гугъл се оказа несвързана със статията (един от първите резултати е от статия на DW за хора, криещи се в Киев)...
  • 6
    1
    ===
    Била само в мазето, а после напусната града за 15 минути. Кога успя да ходи по площада и да види кой точно срина града ти със земята???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари