Украйна обяви, че “много скоро“ ще започне контраофанзива

0
Русия започва да губи сила, а Бахмут не е превзет, заяви Александър Сирски
Русия започва да губи сила, а Бахмут не е превзет, заяви Александър Сирски Снимка: EPA/VALDA KALNINA

Русия започва да губи сила, а Бахмут не е превзет, заяви Александър Сирски

Украинските войски ще започнат дългоочаквано контранападение "много скоро", след като огромната зимна офанзива на Русия започва да губи сила, а Бахмут не е превзет. Това каза в четвъртък командващият сухопътните сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски, цитиран от “Ройтерс“ и Mediapool.bg.

Рускате частна армия "Вагнер", която се опитват да превземат Бахмут, започва да "губи значителна сила и се изчерпва", каза Сирски в Telegram.

“Съвсем скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме през миналата година близо до Киев, Харков, Балаклия и Купянск“, каза украинският генерал.

Ген. Сирски беше един от идеолозите на стратегията на Украйна от миналата година, която доведе до отблъсването на руската атака срещу Киев.

Фронтовата линия почти не се е променила след последната голяма офанзива на Украйна през ноември. Оттогава Москва хвърли стотици хиляди мобилизирани резервисти и вербувани затворници в битките при Бахмут и Соледар, която воюващите страни описват като “месомелачка“.

Руската кампания в Украйна през последните три месеца доведе до твърде малко успехи, докато украинците решиха да бранят Бахмут. Тактическата цел бе да се изтощят руските части преди планираната голяма контраофанзива, която се очаква през пролетта на тази година.

Няколко от най-успешните офанзиви на Украйна през миналата година дойдоха, след като Русия изтощи силите си в тежките битки на изток.

Руснаците засега не са отговорили на твърденията на ген. Сирски, че нейните сили в Бахмут губят инерцията си. Босът на Вагнер Евгений Пригожин обаче направи няколко песимистични изявления през последните дни, предупреждавайки за възможно украинско контранападение.

В понеделник Пригожин публикува писмо до министъра на отбраната Сергей Шойгу, в което се казва, че Украйна има за цел да отреже силите на Вагнер от редовните руски войски. Той поиска от Шойгу да направи нещо, за да предотврати това. Босът на Вагнер предупреждава за "негативните последици“, ако руският министър на отбраната не успее да предложи помощ.

В сряда британското министерство на отбраната обяви, че Украйна е предприела локална контраатака западно от Бахмут, която вероятно ще облекчи натиска върху главния маршрут, използван за снабдяване на украинските сили в града.

Все още съществува риск от обкръжаване на украинските сили в Бахмут, но има "реалистична възможност руската атака срещу града да изгуби инерцията си“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    калибр
    укропите освободиха Артемовск ...от присъствието си.. и така до западната граница. СМЕЛ УКРОП ЛЕЖИ В ГРОБ А ЕГО ЖЕНА УКРАИНКА ДО РУСКИЙ СОЛДАТ СПИНКА
  • 6
    1
    а този какво казва
    Тони Щифер, военен експерт, бивш разузнавач, в интервю вчера: "В Бахмут Артьомовск частите от украинската армия имат остър недостиг на храна, медикаменти, оръжие, нямат командири, боеприпаси, гориво. Вагнер бавно, но неумолимо затваря котела, а украинските войници чакат обещания от Сирски удар по фланговете на Вагнер. ... След падането на града може да се очакват верижни отстъпления на ВСУ до Днепър "
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари