Украйна: Над 1000 руски войници са обкръжени в Херсонска област

1
Точното място е край село Високополие
Точното място е край село Високополие Снимка: БГНЕС

Украинските власти съобщиха, че над 1000 руски войници са обкръжени от украинските войски в Херсонска област в Южна Украйна, недалеч от село Високополие, предаде ДПА 

Малко по-рано руското Министерство на отбраната каза, че от 5 юли насам силите му в Украйна са унищожили четири артилерийски системи HIMARS, предоставени на Киев от САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. 

Информационните агенции продължават с коментарите си за подписаното вчера споразумение за прекратяване блокирането на износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че сделката ще помогне за облекчаване на глобалната продоволствена криза, докато президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда, че тя "ще съживи пътя към мира“.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че подписването на споразумението за безпрепятствен износ на храни през Черно море е станало възможно, след като "Вашингтон и Брюксел са престанали да създават препятствия". По думите на Лавров, споразумението от Истанбул оневинява напълно страната му за блокадата на украинските пристанища и за скока в цените на прехраната по света:

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че това споразумение е "поредната демонстрация, че Украйна може да устои в тази война". По думите му, страната разполага с храни на стойност 10 милиарда долара. 20 милиона тона продоволствие могат да бъдат изнесени, без да се брои предстоящата реколта.

В коментар пред "Уол Стрийт Джърнъл" Зеленски предупреди, че дипломатическите отстъпки към Москва могат да стабилизират пазарите само временно, но "в бъдеще ще се върнат като бумеранг". Той подчерта, че Украйна трябва да си върне окупираните от Русия територии, преди да договори примирие, каквото е желанието на украинското общество, и допълни, че ако огънят бъде прекратен сега, Москва ще получи възможност да попълни и превъоръжи войските си за следващата офанзива.

Вчера стана ясно, че Европейският съюз е разхлабил санкциите си срещу търговията с петрол, като е разрешил транзакции на европейските търговци с компаниите "Роснефт" и "Газпром" при износа за трети страни. От санкции е освободено и разплащането за руски селскостопански продукти. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари