Удрят с данък гледането на мач в кръчма

0
Депутатите от ГЕРБ предлагат промени в Закона за авторското право
Депутатите от ГЕРБ предлагат промени в Закона за авторското право

Гледането на мач на ресторант или кръчма скоро може да стане скъпо или невъзможно удоволствие.

Причината, че депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти предлагат промени в Закона за авторското право и сродните му права, които са качени на сайта на парламента.

Според промените радио или телевизия, която е осъществила първоначално излъчване на собствена програма, може да го разрешава срещу заплащане на програмата пред публика. В момента това става само срещу плащане на входна такса.

А собствениците на заведения ще трябва да се договарят с радио-телевизонните сдружения, за да могат да излъчват мач или първенство.

В мотивите на вносителите депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов и депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров е записано, че тя ще доведе до по-висока степен на защита не само на излъчващите организации, но и за останалите носители на авторски и сродни права, чиито интелектуални продукти са включени в съдържанието на програмите и които в настоящия момент се излъчват публично без да имат разрешение за това.

Вносители се позовават на директива на Европейския парламент от 2006 г. и Римската конвенция за правото на отдаване под наем, както и за права в областта на авторското право в областта на интелектуалната собственост.

Предложението се тълкува, че на практика всяка кръчма, която иска да излъчва фубтолен и волейболен мач, Олимпиадата или концерт, за който определена телевизия или радио са заплатили, за да го излъчват, вече ще трябва да предоставя услугата, но само след договаряне за заплащане с излъчващия оператор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари