Удариха Навални и с глоба от 850 000 рубли

0
Санкцията е за клевета срещу ветеран
Санкцията е за клевета срещу ветеран Снимка: Юрий Кочетков / EPA / ТАСС

Санкцията е за клевета срещу ветеран

Бабушкинският съд в Москва наложи на руския опозиционер Алексей Навални глоба от 850 хиляди рубли (9483 евро) по делото за клевета срещу ветерана от Великата отечествена война Игнат Артеменко, съобщава РИА Новости, цитирана от Дарик.

Съдия Вера Акимова обобщи, че Навални „е осъден на 3 години 6 месеца затвор и глоба от 850 хиляди рубли за комбинация от престъпления“.

По-рано обвинението поиска глоба от 950 хиляди рубли.

Според държавното обвинение на 2 юни 2020 г. Навални е публикувал видео в социалните мрежи, където ветеранът от Втората световна война Игнат Артеменко подкрепя измененията в руската конституция.

Под това видео блогърът остави коментари, които съдът счете за „неверни, дискредитиращи честта и достойнството на ветерана, подкопавайки репутацията му“.

По рано днес стана ясно, че руското правосъдие е потвърдило в апелативен процес присъдата на опозиционера Алексей Навални за икономически престъпления - лишаване от свобода за близо три години, превърната от условна в ефективна за нарушения на подписката, предадоха световните агенции.

Съдията Дмитрий Балашов обаче намали присъдата с месец и половина и критикът на Кремъл в крайна сметка ще трябва да лежи в затвора две години и половина.

На процеса по това дело Навални не се призна за виновен и заяви, че присъдата му е политически мотивирана.

Защитата му ще внесе касационна жалба срещу днешното съдебно решение, съобщи адвокатът му Вадим Кобзев. Навални, когото държат в следствен изолатор, може да бъде пратен в лагер още днес, допълни юристът.

По думите му обаче това може да стане и след решението по друго дело срещу опозиционера, което ще продължи по-късно днес. Навални е обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война, участвал във видео в подкрепа на миналогодишната конституционна реформа, която ще позволи на президента Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата в Кремъл след 2024 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари