Училище в Индия приема пластмасови отпадъци като такса за обучение

0
Революционен подход по отношение на образованието и опазването на околната среда
Революционен подход по отношение на образованието и опазването на околната среда

Едно училище в Индия прави революционен подход по отношение на образованието и опазването на околната среда.

През 2016 г. Пармита Сарма и Мазин Мухтар основават малко училище в Асам, Индия, за да помогнат на местните деца в неравностойно положение да придобият уменията, които ще са им необходими през целия живот. Пармита и Мазин, които са експерти в образованието и социалната работа измислят новаторски подход – вместо училищни такси, родителите плащат за обучението на децата си с пластмасови отпадъци, пише brightside.me.

За да отопляват домовете си, много местни жители изгарят пластмасови отпадъци, които изпълват квартала с отровни изпарения. Когато основателите на училището осъзнават колко е голяма тази екологична катастрофа, те насърчават учениците си да събират пластмасови бутилки и други предмети от домовете и кварталите си. Мотото на всички е: "Трябва да започнем от себе си, за да променим света към по-добро."

Освен училищните си чанти, децата носят и полиетиленови торбички, пълни с пластмасовите отпадъци, които са успели да съберат.

Една от трудностите, с които се сблъскват, е да убедят местните жители да оставят децата си да ходят на училище, защото много от малчуганите в квартала работят в каменни кариери.

Малко по малко започва трансформацията на общността, а вместо да напускат училище, за да полагат труд в каменните кариери за близо 3 долара на ден, на големите ученици се заплаща да обучават по-малките. Колкото повече знания придобиват, толкова им се покачва заплащането – перфектен урок за финансовите ползи от получаване на образование.

Борбата с детския труд и връщането на деца в училище не е единственият успех за Пармита и Мазин.

И това е само началото.

Училищното помещение разполага със собствен център за рециклиране, където всички събрани от учениците отпадъци се превръщат в строителен материал. Пластмасовите торбички, които в противен случай биха стигнали до депо или изгорени, се събират в пластмасови бутилки и се трансформират в твърди екотухли. Един от начините, по които децата използват тези тухли, е с изграждане на цветни лехи в двора на училището.

На това място децата се учат как да бъдат по-отговорни и по-добри, когато става въпрос за природата, запознават се и с екологичните проблеми, пред които е изправена общността. Една от основните  цели е в обществото да се създаде поколение от добри, щедри и отговорни хора, които знаят как да живеят в хармония един с друг и с природата.

Според Пармита упоритата работа на децата и учителите вече е вдъхновила много местни жители да участват в кампании за рециклиране.

Извън класните стаи се създават и приюти за животни. Учениците и персоналът вече са намерили домове за 20 изоставени и ранени кучета. Всички животни, които се помещават в приюта, се почистват, ваксинират и стерилизират.

Учениците са отговорни за грижите за животните, за тяхното хранене и за даване на лекарства, докато намерят нови собственици. Учредителите се надяват, че повече институции ще искат да внедрят този модел, където по-малко животни страдат и повече деца се учат на емпатия и основните принципи на медицинското обслужване.

Пармита и Мазин няма да спрат със своята благотворителна дейност. Те вече имат амбициозен план за реформиране на съществуващите училища в Индия.

Училището си партнира с местните власти, за да трансформира съществуващите държавни училища и да им помогне да въведат нови методи на преподаване. Основателите имат 5-годишен план за реформиране на 100 училища. Пожелаваме им успех в нелеката задача.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари