Училище стана заложник на второкласник

2
Не могат да преместят проблемно дете, което тероризира своите съученици
Не могат да преместят проблемно дете, което тероризира своите съученици

Не могат да преместят проблемно дете, което тероризира своите съученици

Деца, родители и директор на 90-о СУ в столичния квартал "Люлин" се превърнаха в заложници на второкласник. Срещу буйното дете Денис (б.р. - името умишлено е променено) има куп оплаквания и жалби. Сигналите стигнаха до Министерския съвет, омбудсмана, министерството на образованието, СДВР и още пет институции, съобщава България Днес.

„Ученикът е опасен за физическото и психическото здраве на нашите деца“ - се казва в подписка, разписана от 24 родители. - „Ежедневно децата се оплакват от обиди, заплахи и физически наранявания. В резултат на това те не желаят да посещават учебното заведение. Искаме спешни мерки за преместването на Денис.“

В сигнала към институциите са дадени няколко примера за поведението на проблемното момче, което година по-рано е преместено от друго училище.

„След разказ от друго дете, че наскоро е загубила баща си и се чувства много разстроена, той не само че не се опитва да прояви съчувствие и да я успокои, но ѝ пожелава: „Да умре и майка ти“, пише в сигнала.

Родителите описват нанесени удари, ритници, блъскане, плюене и показване на „първични полови белези в класната стая и в междучасията“. Разказано е как Денис и неговият брат близнак, който учи в друг клас, са „боравили с джобно ножче и са го използвали върху гълъб“.

„Всички в класа са пострадали. Кои повече, кои по-малко“ - сподели един от родителите, Николай Раев. - „Въпросният господин е тотално неконтролируем. Дори психолозите не могат да се справят с него. По-големият проблем е, че съм пуснал сигнал до 10 институции и нищо не се случва. Парадоксалното е, че до четвърти клас никой не може да го изключи от училище.“

Директорката на 90-о СУ Емилия Иванова потвърди липсата на законова база, чрез която подобни деца да бъдат отстранявани от училище.

„В начален етап на обучение, на децата от 1 до 4 клас, не могат да се налагат санкции освен забележка - уточни директорката. - Законът за предучилищното и училищното образование обезсилва институцията училище.“

Според Емилия Иванова родителите на Денис не могат да се справят с поведението на момчето.

„Семейството дълго време имитираше сътрудничество - допълва директорката. - Ние препоръчваме, те се съгласяваха. След това открихме, че нито една от нашите препоръки не се изпълнява. В началото отказаха детето да посещава училищен психолог. В момента даже посещава повече от един. Работи с училищния и с външен.“

От училището обявиха, че правят всичко възможно, за да потушат проблема.

„Има няколко учители, които се занимават с Денис, за да може другите деца да бъдат в безопасна среда. Пет човека отговарят персонално за него в различен период от учебния ден - разкри Емилия Иванова. - В непрекъснат стрес сме. Учителите са на ръба на прегарянето. Има много случаи в цяла България. Получават се, когато има дете, трудно за овладяване, а родителите не приемат действителността и не съдействат на училището. Ние сме заложници на един второкласник. Нарушени са правата на другите деца. Нашите като училище - също. Появява се родител и казва - не ме интересува какво ми е детето, вие сте длъжни да го образовате. Когато напомним на този родител, че освен права има и задължения, той не се интересува и не вдига телефона. Абсурдът е, че законът е безсилен.“

Майката на проблемното дете Денис - Слава, разказа, че е изпълнила всички препоръки на институциите, включително и посещение на дете в психодиспансер за обследване. Тя не е съгласна с написаното в сигнала на останалите родители и твърди, че Денис е нарочен за голяма част от инцидентите.

Според майката на Денис, агресията му е породена от провокации.

„Имаше сигнал, че моето дете е гонело други деца с нож. Това не е вярно. Става въпрос за гумен или силиконов предмет, с който не може да нарани никой. Измислица е, че е разфасовал гълъб с нож. Той не носи нож в него - допълни Слава. - Давахме обяснения в детска педагогическа стая. Правихме среща с учителите, директорката, „Закрила на детето“ и Регионална дирекция по образование. От училището направиха всичко възможно, за да може Денис да бъде отписан. Директорката, заместник-директорката и главният учител налагаха психически тормоз над мен и над детето.“

Целият втори клас е готов да се премести в друго училище, ако проблемът с Денис не бъде решен. Родителите дори са отправили запитване до съседно школо, което е изявило готовност да разкрие нова паралелка.

„Това е последният ход - казва един от родителите, Николай Раев. - Не искаме да бягаме от проблема. Нашата цел е да се променят нещата според закона. Трябва да се намери механизъм да им бъде оказана помощ на такива деца и да се интегрират, а не да представляват заплаха. Те са жертви на собствените си родители. Оттам тръгва целият проблем. Нашите деца се будят с въпроса - той ще ходи ли на училище, и казват, че не искат да ходят. Следващата ни стъпка е да ги спрем от занятия за някакъв период от време.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Обществен възпитател
    Съществува МКБППМН ,.УКБППМН и обществени възпитатели, но директорката не иска да бъде в списъка на тази услуга, затова прикрива случая и се оправдава.
  • 7
    3
    Учител
    Не е вярно, че няма начин да се справите с това дете. Явно директорката изпълнява ,,обществена поръчка" на някой важен човек-,,богоизбран" началник и не смее да промени на нещата Не чакайте мили родители, сменете училището. Все по-голямо социално разделение на училища като имидж, авторитет и спокойно и успешно обучение поради угаждащи и подли директори.
  • 4
    2
    Америка за България
    Това се случва ,,благодарение" на новия световен ред, който вече започна.Учители-без права,със задължения, директори-манипулатори и корумпирани, угаждащи на висшестоящите, родители и ученици -с права, без задължения. Хаос и простотия навсякъде в държавата.
  • 6
    1
    18
    На малкия „Денис” баща му а*ално податлив ли е? Ако не е, напънете го и ще му се промени мирогледа. Може да вземе мерки.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари