Училища, ресторанти, театри остават затворени до 13 април

5
Остава и забраната за движение между областните центрове
Остава и забраната за движение между областните центрове Снимка: Dunavmost

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев удължи срока на ограничителните мерки срещу коронавируса до края на извънредното положение.

Със своя заповед от днес Ананиев измени няколко предходни заповеди и удължи действието на извънредните мерки до 12 април включително.

Така се удължава забраната за посещения в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове. В моловете може да работят само аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси, а ресторантите могат да обслужват клиенти само чрез доставки. Всички останали магазини, извън големите търговски центрове, могат да работят, но при строги мерки за дезинфекция и обслужване на клиенти. Местата за бързо хранене в бензиностанциите също не може да обслужват клиенти.

До 12 април включително остават затворени и университетите, училищата, детските градини и яслите.

По-рано днес просветният министър Красимир Вълчев отхвърли възможността за нулева учебна година заради пропуснатия материал. Удължаването на сроковете ще засегне и театрите и кината, тъй като със заповедта на Кирил Ананиев до 29 март се забранява провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни. Удължава се и забраната за детски и женски консултации, провеждането на профилактични прегледи и имунизации, както и планови операции в болниците, включително трансплантации.

До края на извънредното положение остава и забраната за "събиране на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места". 

Удължава се и изискването към собствениците на търговски обекти да организират така работата, че да не се допуска събирането на повече от двама души над 60 години вътре, а отвън да се спазва дистанция между хората от 1.5 метра. До края на извънредното положение остава и указанието към всички работодатели да организират дистанционна форма на работа, а когато това не е възможно - засилени мерки за дезинфекция, инструктаж за лична хигиена и филтър за болните.

Остава и забраната за движение между областните центрове освен по конкретни неотложни причини, както и за посещение на паркове, градинки, спортни и детски площадки.

До 12 април включително ще важи и т.нар. коридор за пазаруване от хора над 60 години в хранителните магазини и аптеките. При анонсирането на тези мерки миналата седмица здравният министър обяви, че те "засега са в рамките на извънредното положение и могат да бъдат удължавани". В оригиналната му заповед е посочено, че "мерките са в сила до изричната им отмяна".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари