Учениците се връщат в клас от понеделник

0
Възстановяват присъствения режим в училищата
Възстановяват присъствения режим в училищата

Възстановяват присъствения режим в училищата - от 1-до 4-ти клас се връщат, плюс три от 8-те класа от 5-ти до 12-ти клас

България е в плато, твърдят експерти и здравните власти у нас, след като през последните няколко дни борят на заразените с коронавируса пада, процентът също. Хората, приети в болници, намаляват, а смъртността осезаемо спада.

Докъде ще доведе това? Ще се разхлабват ли още мерки – ще бъдат ли отворени нехранителните хипермаркети, моловете. Ще отворят ли врати и нощните клубове? Ще се върнат ли децата в училище – кои класове и на каква ротация?

Отговорите на всички тези въпроси очакваме от здравния министър, както и от експертите от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. Да ги видим и чуем!

Има и отчетлива тенденция от спад в заболеваемостта от коронавирус у нас, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Дневната заболяемост е 680 на 100 хил. души. 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети. 64 от интензивните легла са заети, отново се отчита тенденция за намаляване За последните седмици бройката на заразените и излекуваните, настоя той.

При 14-дневната заболяемост сме на 9-то място в ЕС и 4-ти на Балканите. При смъртността сме 2-ри в ЕС и втори на Балканите, отчете главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Имаме няколко области с над 700 на 100 хил. население – София, Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област. С най-ниска заболяемост са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.

Третата вълна е на лице, но втора седмица има спад на случаите. Това не трябва да ни успокоява, защото хоспитализациите държат високи стойности, но като цяло данните за заболяемостта и смъртността са на ниво по-ниско от втората вълна у, нас през ноември, настоя Кунчев.

Тенденциите са изключително крехки, предупреди началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски, Спадът в заболеваемостта е само със 7% на двуседмична база, което само чертае тенденция, но не бих казал, че е много трайно, предупреди той. Би трябвало да се акцентира върху отговорността на всеки един, за да се запази този тренд, настоя Мутафчийски.

"Взехме решение за частично възстановяване на присъствения режим в училищата. От 1-до 4-ти клас се връщат, плюс три от 8-те класа от 5-ти до 12-ти клас. Започва се със 7,8 и 10 клас, от 26-ти се връщат 5,9 и 12-ти клас, за три седмици, защото тогава са великденските и гергьовденските празници, обяви образователния министър. Като цяло ситуацията в системата на образованието е следната - близо два пъти по малко болни и заразени учители и ученици имаме", посочи Вълчев.

Нямаме починали учители, които да са били ваксинирани, нямаме и такива, които след ваксина да са в тежко състояние и хоспитализирани. Затова имаме шанса да възобновим процеса на обучение. 500 са към момента учителите, които са заразени, много по-малко от ноември и декември м.г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари