Ученици от Русе се запознаха с дрогата

1

Събитието, което е първо по рода си в Русе, бе организирано от Агенция „Митници" и СНЦ „Детски пристан" - Русе, с подкрепата на Община Русе и на Регионалния инспекторат по образованието

500 русенски ученици от 7 до 11 клас взеха участие в обучение на тема „Превенция на риска от употребата на наркотици". Инициативата е част от образователната програма на Агенция „Митници". Целта на програмата е да запознае възможно най-много ученици с видовете наркотични вещества, тяхното влияние и дългосрочно отражение върху организма и живота им като цяло.

У децата трябва да се формира гражданска позиция, за да могат да решават проблемите на обществото, когато станат зрели хора, заяви Кремена Раднева, председател на управителния съвет на СНЦ „Детски пристан" - Русе при откриването на събитието. Тя допълни, че проблемът с наркотиците е пример за необходимостта от информация и гражданска позиция.

Да бъдат активни и да олицетворяват качества като постоянство, упоритост и висок обществен принос, пожела на участниците в събитието кметът на град Русе Пламен Стоилов. Той изпрати специален поздравителен адрес, който бе прочетен от Спасимир Димитров, директор на дирекция „Обществен ред и сигурност" към Община Русе.

Подобни събития са изключително полезни, заяви Димитър Райнов, началник управление в Регионално управление на образованието - Русе. Той изрази увереност ще презентацията и демонстрациите ще помогнат на учениците да осъзнаят реалните опасности от употребата на наркотични вещества.
Обучението се проведе в Доходното здание от митнически служители от Митница Аерогара София и Митница Русе. То включваше информационен панел и демонстрации. Митническите служители запознаха тийнейджърите с опасностите, свързани с употребата на наркотици. Фокус бе поставен върху новите, синтетични дроги.

Важно е да се работи с учениците и децата по проблема с употребата на наркотични вещества, защото само през тази година в Европа 120 деца са загубили живота си заради употребата на синтетични наркотици, заяви Стефан Бакалов, началник на отдел Борба с наркотрафика към Митница Аерогара София. Докато преди 20 години на пазара е имало няколко основни наркотични вещества, то днес става дума за хиляди субстанции, а всеки ден химици създават нови и нови синтетични дроги, обясни Бакалов и разказа на децата за най-честите ефекти и рискове от употребата на различните видове наркотици.

Учениците получиха отговори на много свои въпроси: как се задържат наркотици, как се определя кой вещество какво е и какво да правят когато забележат дилър или някой им предложи наркотици. Новото предизвикателство е интернет, заяви още Бакалов. Не само, че днес има сайтове, които предлагат различни наркотични вещества, но и наркотрафикантите използват съвременните методи за комуникация, за да улесняват и прикриват дейността си, допълни той и обясни на децата, че наред с това глобалната мрежа предлага и много информация за рисковете от наркотиците и от всеки сам зависи да търси активно информация, а не да се доверява на улицата.

Традиционно най-вълнуващи за учениците бяха демонстрациите за откриване на наркотици. Специално участие в събитието взе митническото куче Епси, което демонстрира професионалния си нюх и откри укрити в ръчен багаж наркотични вещества. Учениците имаха възможност да видят и изпробват основни движения за самоотбрана при нападение на улицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари