Ученици от МГ "Баба Тонка" се запознаха с професията "съдия"

0

В Международния ден на ненасилието стартираха лекциите, изнасяни от съдии от Окръжен съд – Русе пред гимназисти.

Първата от тях се проведе в аулата на МГ „Баба Тонка“ гр. Русе, където две паралелки посрещнаха съдия Росица Радославова. Тя им представи темата „Професия съдия“, наблягайки върху ролята на магистрата чрез постановяваните справедливи присъди да се противодейства на насилието.

Съдия Радославова обясни на единадесетокласниците кога и защо 02 октомври е обявен за Международен ден на ненасилието, апелирайки да не правят това, което не искат да им бъде направено на тях. Учениците бяха запознати и с нелеката професия на съдията, която понякога медиите представят в недобра светлина. Магистратът подчерта, че всъщност съдиите прилагат законите такива каквито ги приема Народното събрание.

Чрез примери от дългогодишната си практика като съдия, разглеждащ наказателни дела, съдия Радославова разясни как едно наглед невинно действие може да има фатални последици, как само един удар понякога е достатъчен, за да убие човек, както и, че фалшифицирането на медицинските бележки е документна измама по смисъла на Наказателния кодекс. С това тя ги призова да се въздържат от насилие, защото насилието ражда насилие, както и да растат свободни граждани, но носещи отговорност за действията си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари