Ученици гостуваха в Окръжен съд - Русе

1

И през лятната ваканция ученици посещават Окръжен съд - Русе.

Група деца между втори и четвърти клас, участващи в проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ гр. Русе гостуваха в Окръжен съдРусе. Събитието се състоя в Мраморната зала на Съдебната палата, където с тях се срещна окръжен съдия Татяна Черкезова.

Поводът за посещението беше именно проектът, по който децата се запознават с архитектурата. Затова съдия Черкезова им разказа за продължителния строеж на Русенската съдебна палата и знаменателното откриване преди почти 80 години.

Вниманието им беше насочено към мраморните колони и гранитния под, извитото двураменно стълбище с красив парапет и разноцветни орнаментни прозорци, които приковават погледа. Беше обяснено значението на стъклописите, латинските поговорки, изписани на тях, както и смисълът на композициите „Грехопадение“, „Съдът“, „Наказанието“, „Разкаянието“ и „Изкуплението“, изобразени по стъклата на Мраморната зала. Съдията не пропусна да отбележи и специалния ред за влизане в сградата, след което отговори подробно на многобройните въпроси на гостите, част от които бяха: „Работите ли в събота и неделя?“, „Колко човека работят в сградата?“, „Колко пари е струвал строежа на Съдебната палата?“, „Колко дела се разглеждат на ден?“.

На финала всяко дете получи Конституция на Република България и информационна брошура, представяща правата и задълженията на лицата свидетели и жертви на престъпление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари