Ученик от Силистра изпуска бала си, за да стане най-добрият механик в Европа

2

18-годишният ученик от Силистра успява да победи участници от 7 държави в състезанието във Варшава

18-годишният Ерен Осман, който стана най-добрият млад автомеханик в Европа, пропуснал абитуриентския си бал, за да отиде на последния кръг на международното състезание Young Car Mechanic, организирано от Inter Cars S.A. В двудневна надпревара през миналия месец във Варшава той победи 21 участници от 7 държави.

“Чувствах се добре подготвен, бях спокоен и концентриран. Мисля, че това ми помогна много”, казва Ерен. Преди това ученикът от Професионалната гимназия по механотехника “Владимир Комаров” в Силистра побеждава в училищен, национален и регионален кръг, пише 24 часа.

Правилата на състезанието са много строги

Ръководител и ученик са раздалечени, за да няма нерегламентирана помощ. Водещият говори на полски, след това има превод на английски, накрая и на български. Всичко това се случва за от 5 до 7 минути. Какво ще правят, състезателите научават в последния момент. След като започне работата, съдиите наблюдават всяко действие и водят записки. Първият пост е за проверка на фаровете и смяна на акумулатор на автомобил. Там Ерен получава най-нисък резултат от всички кръгове. На втория той почива, а след това трябва да смени електрически ринг.

“Имахме подобно обучение в Русе, това му даде тласък”, казва учителят Георги Стоянов.

Третият пост е за диагностика на части от управлението на автомобила. Там Ерен се справя блестящо, а съдията веднага след този кръг му е стиснал ръката. Така българинът успява да повиши резултатите си с всеки тур. Накрая прави диагностика и смяна на накладките на автомобил. Два от тези елемента той е изпълнявал в регионалния кръг. Така след първия ден Ерен вече е на трето място. На втория ден решаващ е 5-ият пост, на който Ерен единствен от 21 състезатели получава максималния брой точки - 50. Той включва изцяло проверка на автомобила, преди да влезе в автосервиз. Например фаровете, накладките, състоянието на антифриза и т.н.

“Трябваше да тествам дали спирачната течност е годна, или не. Това ме забави най-много. Не бях работил с такъв апарат, който установява годна или негодна е тя”, казва Ерен. Той обаче изпълнява указанията на учителя си Георги Стоянов - да не бърза.

“Те разполагат с 40 минути, дали ще изпълнят заданието за 20 или 40, няма значение, няма точки.

Бързай бавно, но качествено

Имаше състезатели, които бяха готови за 15 минути, но бяха допуснали грешки”, казва учителят.

Според него Ерен е бил много по-спокоен от другите. “Представихме се според очакванията, имайки предвид подготовката ни. Започнахме да работим със състезателите в началото на годината”, уточнява Стоянов.

Подготовката има теоритична част - решаване на тестове, и практическа - работа в автосервизи.

“Опитът ми показва, че когато един преподавател подбере подходящите деца и се старае да привлече други - ще стане. Ако няма желание от ръководителя, няма как да тръгне напред. Трябва да се работи с децата. Казвам го като човек с 27-годишен опит - трябва учениците и учителят да бъдат в едно”, обяснява Стоянов.

И допълва, че често ставал и досаден на учениците си. През тази година например всеки ден ги карал да решават теоретичен тест за автомонтьор, след това - за водач на МПС и накрая тръгват към сервизите. “Господине, и днес ли тест, стига вече”, казвали му учениците.

Въпреки че има 325 въпроса, Стоянов всеки ден разработвал нови, защото, “когато научат наизуст тестовете, те се обесзмислят”.

Всички постове ми бяха лесни, казва Ерен и добавя, че се е чувствал достатъчно подготвен, за да му е комфортно. Езиковата бариера се оказва проблем, но маловажен, защото Ерен е подготвен отлично по техническата част.

В училище Ерен е работил върху коли като жигула или лада. Подозира, че участниците от другите държави може и да не се чували за такива автомобили.

Според учителя му е необходима и промяна на учебните планове.

“Аз трябва да говоря за карбуратор, след като думата вече не съществува. Ако говоря за инжекцион и дойде проверка, ще ми кажат, че съм нарушил учебното разпределение”, казва той.

Ерен е в автосервиза на баща си в село Искра от 8-годишен. Семейството му се занимава със земеделие. Въпреки че на младежа му е много по-приятно да стои в автосервиза, често се налага да помага и в кайсиевата градина на баща си.

“Бях много щастлив, че се класираме. Семейството ми е много гордо, най-много татко. Първите му думи бяха: “Браво, гордея се с теб”, казва младият мъж.

Ерен е за първи път във Варшава, но почти не е имал време да разгледа града. Програмата му е била натоварена - от летището в хотела и до състезанието. “По-напреднали са от нас, интересно беше това, което видяхме. Красив град”, казва той.

Ученикът не мечтае да живее в голям град или да отвори собствен сервиз, скромен е - иска да продължи работата на баща си в Искра.

След състезанието Ерен е приет в Русенския университет със специалност “Транспортна техника и технологии”. Ерен се колебае дали да учи там или да е още по-близо до семейството си - във филиала на русенския университет в Силистра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари