Ученик от Русе предлага асфалта в България да се прави от пластмаса

7
18-годишният Димитър е изпълнен с различни идеи и е много амбициозен
18-годишният Димитър е изпълнен с различни идеи и е много амбициозен

Кметът Пенчо Милков награди тази година Димитър Петков за постигнатите от него успехи в областта на образованието

Единадесетокласникът от ПГИУ „Елиас Канети” Димитър Петков се класира на второ място на организираното от Министерството на образованието и науката Национално състезание "Най-добра бизнес идея" и продължава надпреварата във втория кръг. Тази година през януари младежът участва и в отбор, който спечели първо място в Панаира на учебно-тренировъчните предприятия благодарение на идеята на Димитър. През последните две години той е на първо място в Русенска област на олимпиадата по история.

18-годишният предприемчив младеж е изпълнен с различни идеи и е много амбициозен. За участието си в многото конкурси и състезания той е благодарен на своята учителка Румяна Ценева, която го насърчава да се включва в такива инициативи, за да трупа опит.

Вижте какво сподели Димитър Петков в интервю за Брягнюз:

- Димитър, с каква бизнес идея спечели в Националното състезание "Най-добра бизнес идея"?

- Идеята се нарича "пласфалт". Става дума за асфалт, който е създаден от пластмаса. Както всяка бизнес идея, и тази възникна заради наличието на проблем, който трябва да се реши. В случая проблемите бяха два: единият засягаше екологията, а другият - националната инфраструктура. Много фирми и домакинства изхвърлят огромни количества пластмаса, за чието разграждане са нужни хиляди години. Аз се замислих как пластмасата може да бъде вложена и да ѝ се даде „втори живот”. Друг проблем, който е належащ в България, е лошото състояние на националната асфалтна пътна мрежа. И ето - двата проблема – икономическият и екологичният - започнаха да се допълват, когато чух, че американска фирма в щата Калифорния се занимава с пътна настилка, която в по-голямата си част е от отпадъчна пластмаса. Идея, която е много слабо позната и за света, не само за България.

- Как точно става това интегриране на пластмасата в асфалта?

- Благодарение на специално оборудване се създава специална пътна настилка от пластмаса в комбинация с битомин. И след като се извърши това съединение на двете вещества, се образува смес, която е много по-качествена, евтина и издържа до три пъти повече. Изградих своята идея на базата на фирма, изпълнител на обществени поръчки, която същевременно е конкурентна с това, че произвежда асфалт, който е по-евтин и по-качествен от останалите фирми.

- С каква разработка отборът ви спечели първо място на Панаира на учебно-тренировъчните предприятия?

- Идеята е за търговия с вентилационни устройства, които са много слабо познати в България. Нашето устройство се нарича рекуператор. Това е вентилационно устройство, което пречиства въздуха в дадено помещение, без да губи топлината на помещението. Замърсеният въздух вътре, който е същевременно топъл, се заменя от чистия въздух навън, който се затопля през устройството. Така стаята се проветрява, но не губи температурата си. По принцип се използва от големи предприятия, складове, сгради, все ново строителство. Няма български производител, който да го предлага, което е възможност за нас.

Отборът, в който Димитър участва с идеята за търговия с вентилационно устройство, спечели през януари първо място на Панаира на учебно-тренировъчните предприятия

- Какво според теб е нужно, за да успееш?

- Най-важните за успеха според мен са оптимизмът и организацията. Моята цел в живота е да стана финансово независим. Но ако няма финансова дисциплина, това няма как да стане. Ценя най-много свободата и най-голямата ми цел е да я постигна. Имам намерение, колкото и амбициозно да звучи, след 40-годишна възраст да се занимавам и с политика. На първо място, защото съм патриот.

- Какви са икономическите ти убеждения?

- Аз съм капиталист и демократ по убеждения. Подкрепям част от пазарната система в момента, но не подкрепям изключително либералната икономическа политика на държавата. Според мен една държава, която уважава себе си, трябва да провежда политика на протекционизъм. Какво представлява това: това е политика, която насърчава местното производство, тоест български компании, производители, които да произвеждат стоки и услуги, които да изнасят за чуждия пазар. Има много фирми, които го правят и изнасят за европейския пазар, но това става на безценица. Забравяме за възможностите, които предлага източният пазар. Възможности има в Русия, Турция, Китай, Южна Корея, Япония и т.н.

- Какви са плановете ти, след като завършиш?

- Бих искал да следвам в Нидерландия „Международен бизнес“. След като завърша, искам да се върна в България. На първо място, защото обичам страната си. Освен това пазарът в България предлага много възможности и има свободно място за идеи и реализирането им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари