Учени създадоха полусинтетични човешки клетки

0
По мнението на учените, получените резултати ще допринесат за развитие на нова област в биохимията
По мнението на учените, получените резултати ще допринесат за развитие на нова област в биохимията Снимка: Thinkstock/Guliver

Учени от Единбургския университет в Шотландия са разработили метод за създаване на синтетични биополимери във вътрешността на жива клетка, съобщи Физ.орг.

Специалистите добавили в човешки клетки молекули, които при наличие на светлина допринасят за образуване на кислородни радикали и други реактиви. Освен това във вътрешността на клетъчните култури били доставени биологично съвместими мономери.

Впоследствие върху културите въздействало ултравиолетово лъчение, което довело до образуване на свободни радикали. Те реагирали с мономери и създали от тях полимери.

Специалистите отбелязват, че някои от полимерите били флуоресцентни, създавали наночастици и дори променяли поведението и движението на клетките.

По мнението на учените, получените резултати ще допринесат за развитие на нова област в биохимията. Авторите на изследването възнамеряват подробно да изследват влиянието на полимерите върху клетъчните култури.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари