Учени разработват назален спрей срещу COVID-19

0
Може да осигури на хората около 6 месеца защита от еднократна доза, впръскана в носа
Може да осигури на хората около 6 месеца защита от еднократна доза, впръскана в носа

Tехнологията се тества върху животни

Учени от университета на Пенсилвания в сътрудничество с биотехнологичната компания „Регенерон” проучват дали технология, разработена за генна терапия, може да намери приложение в назален спрей, който да предпазва от зараза с коронавирусa, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Идеята е да се използва отслабен вирус като транспортно средство, който да доставя генетични инструкции до клетките в носа и гърлото, а те на свой ред да произведат мощни антитела, възпрепятстващи проникването на COVID-19 в човешкото тяло.

„Предимството на нашия подход е, че не изисква компетентна имунна система, за да е ефективен”, казва ръководителят на изследването Джеймс Уилсън от университета на Пенсилвания.

Понастоящем технологията се тества върху животни и Уилсън вярва, че ако бъде успешна, тя може да осигури на хората около шест месеца защита от еднократна доза, впръскана в носа. Назалният спрей може да служи като допълнение към ваксини, които скоро могат да бъдат одобрени.

Изследователите обясняват, че обикновено само имунните клетки създават антитела, което прави идеята им особено новаторска.

Тъй като коронавирусът навлиза в белите дробове през носа, спреят може да спре инфекцията по пътя ѝ .

От университета на Пенсилвания и компания „Регенерон” се надяват да завършат проучванията си върху животни до януари, преди да поискат разрешение от американското Управление за контрол на храните и лекарствата да започнат изпитания с хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари