Учени разработиха леща, която увеличава капацитета на слънчевите панели за сметка на площта им

1
Технологията за фокусиране на светлината в експерименти показа способност да събира до 90 % от падащата светлина и да увеличава яркостта ѝ 3 пъти
Технологията за фокусиране на светлината в експерименти показа способност да събира до 90 % от падащата светлина и да увеличава яркостта ѝ 3 пъти

Технологията за фокусиране на светлината в експерименти показа способност да събира до 90 % от падащата светлина и да увеличава яркостта ѝ 3 пъти

Учени от Станфордския университет са разработили леща с формата на обърната пресечена пирамида, която винаги фокусира светлината върху слънчева клетка, независимо как е ориентирана спрямо слънцето. Това би позволило да се добива слънчева енергия с максимална ефективност, без да е необходима система за ориентиране на панелите и при условия, които далеч не са идеални.

Обективът само прилича на пресечена обърната пирамида. Всъщност това е слоеста структура, изградена от различни полимерни материали с множество аспекти. Учените е трябвало да се научат как да насочват светлината към правилната точка и с определен коефициент на пречупване във всеки слой, както и да вземат предвид температурното разширение, което е различно за различните материали. С други думи, за да могат призматичните лещи да фокусират върху фотоелемент светлината от слънчевите лъчи, падащи под различни ъгли, без да се разрушават, е трябвало да се проведат сериозни научни изследвания, които са публикувани в престижното списание Nature.

Пасивната технология за фокусиране на светлината върху фотоклетките – лещи с аксиално градиран индекс (AGILE) – в експерименти показа способност да събира до 90 % от падащата светлина и да увеличава яркостта ѝ 3 пъти, когато е фокусирана. Не е трудно да си представим, че това може да помогне за намаляване на площта на самите соларни панели и на пространството, което те заемат, което, между другото, не е много, ако разчитате много на слънчевата енергия. Например в Япония няма достатъчно място, а в Европа за тази цел се отделя земеделска земя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари