Учени откриха неизвестен прародител на човека

0
Гените му били близки до неандерталците и денисовците, като някои от тях са били наследени от съвременните хора
Гените му били близки до неандерталците и денисовците, като някои от тях са били наследени от съвременните хора Снимка: Telegraph Co Uk / архив

Испански и естонски учени откриха признаци за съществуването на неизвестни досега прародители на „Хомо сапиенс”, които са изчезнали от лицето на планетата, съобщи БТА.

Древният вид бе открит с помощта на генен анализ посредством използване на изкуствена невронна мрежа по време на съвместно изследване. Гените му били близки до неандерталците и денисовците, като някои от тях са били наследени от съвременните хора.

Известно е, че хора със съвременни анатомични особености напуснали Африка преди по-малко от 100 хиляди години и стигнали до Евразия, като се кръстосвали с неандерталци и денисовци. Това довело до интрогресия на неандерталоподобна и денисоподобна ДНК в генома на „Хомо сапиенс”.

Специалисти успяха да открият последователност от нуклеотиди в геномите на неандерталци и денисовци и да докажат, че тяхна ДНК действително се среща у неафрикански популации съвременни хора. 

Сега учените използвали методи на дълбокото обучение за анализ на древни и съвременни геноми, за да създадат най-вероятната "картина" на интрогресията въз основа на наличните генетични данни.

Оказало се, че освен популациите неандерталци и денисовци, които внесли своя принос в генофонда на съвременния човек, е съществувала още една популация.

Тя станала източник на гени за популации хора в Азия и Океания. По мнението на специалистите, неизвестната популация се състояла или от близки родственици на неандерталците и денисовците, или от древни хора, които рано се отделили от денисовците.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари