Учен: Нашите прадеди не са можели да различават синия цвят

0
Те са го виждали, но не са го забелязвали
Те са го виждали, но не са го забелязвали Снимка: А. Ковалска/ПЦСА

Преди около 4500 години нашите прадеди вероятно изобщо не са можели да различават синия цвят, пише Science Alert, цитиран от Обекти.

Това твърди ученият Кевин Лория, посочвайки интересни доказателства, за които говори най-напред още Уилям Гладстон преди повече от 100 години. Бъдещият министър-председател на Англия, който преди това се занимава с научна дейност, забелязва, че в „Одисея“ Омир описва морето като „винобагро“, както и с някои други странни сравнения и термини, но никога не използва думата „синьо“.

Няколко години след Гладстон филологът Лазаръс Гайгер решава да продължи изследването и анализира древни текстове на старогръцки, арабски, китайски, иврит и хинди, където също не успява да открие тази дума.

Оказва се, че първото общество, което има собствена дума за синьото, е Древен Египет. Това е и единствената цивилизация, която може да произвежда сини бои и вероятно от там разбирането за този цвят се пренася по света.

Така учените считат, че преди да успеят да създадат дума за синия цвят, нашите предшественици най-вероятно изобщо не са го възприемали.

Или с други думи, те са го виждали по същия начин, както правим това ние днес, но всъщност не са го забелязвали.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари