Учебната година започна за над 19 000 ученици в Русенска област

0

Днес училищния праг да престъпиха общо 19 287 ученици, като за 1608 от тях ще е за първи път

Данните на РУО сочат, че през настоящата учебна година първокласниците са с над 100 повече спрямо предходната, когато те са били 1501.

Увеличение в броя на децата, влизащи за първи път в класните стаи, има в почти всички общини от областта. Най-видимо това е в община Русе, където първокласниците през тази учебна година са със 70 повече или от 1170 за 2020/2021-а сега те са 1240.

Община Ветово също регистрира положителна тенденция и там за първи път в час ще влязат 90 ученици, което е с 21 повече в сравнение с изминалата учебна година. Със шестнайсет повече или общо 80 са първокласниците в Бяла. Лек ръст се наблюдава и в общините Иваново, Две могили и Ценово, където първолаците са със шестима, трима и двама повече или общо 37, 54 и 22-ма. Изключение от тенденцията прави община Борово. Там първокласниците са намалели с десетима и днес за първи път в училище ще влязат 19 деца. В Сливо поле може да се кажи, че почти няма промяна и първокласниците са 66 спрямо 67 за миналата учебна година.

Колкото до общия брой на учениците от първи до дванайсети клас в областта, най-много те са в община Русе – 15 619, а най-малко в Ценово – 179. Втори в класацията по брой ученици са Бяла с 1007, следвани от Ветово с 866, Две могили със 636, Сливо поле с 586, Иваново с 208 и Борово със 186.

С националния химн и посрещането на училищното знаме започна учебната година за близо 100 първокласници от четири паралелки в Основно училище „Отец Паисий“ в Русе

Сред гостите на тържеството бяха заместник областният управител Синан Хебибов и заместник-кметът на Община Русе по икономика и международно сътрудничество Златомира Стефанова.

„Знанието ни прави истински свободни и ни дава шанс да бъдем реалната промяна на всичко онова, с което не можем да се примирим. То е фундаментът за просперитета на всяка нация и същевременно най-категоричната заявка за достойни и честни лидери в различните обществени сфери, достатъчно интелигенти и отговорни, за да ръководят народа!“, каза в обръщението си към присъстващите Синан Хебибов. Той благодари и на учителите за всеотдайността и професионализма, с които работят, за да изградят личностите на нашето утре, смели и вдъхновени, можещи и отговорни, небезразлични към бъдещето хора.

„Точно затова вярвам, че най-значимата инвестиция за всяко общество не е налятият асфалт по пътищата, а дадените пари за образование и наука. Когато нашите деца успяват и прославят името на България, те доказват смисъла на труда ви и значението на институцията – българско училище, защото то е знак за свобода и възможност за покоряване на нови и далечни хоризонти!“, допълни още Хебибов. На първокласниците пожела успехи и отбеляза, че днес те започват едно от най-важните, най-смислените, а и най-приятните пътешествия в живота си.

„Ще се докоснете до тайната на познанието, ще имате възможност да решавате казуси, представлявали предизвикателство за най-великите умове, ще се съревновавате и ще постигате успехи! Не забравяйте обаче, че ключът за победата е в екипната работа, бъдете един отбор, бъдете приятели помежду си и заедно се справяйте с всяко предизвикателство по пътя си. Бъдете смели и готови да търсите решение на всяка загадка, не се спирайте пред трудностите и не позволявайте някой да ви сломи. Вие вече сте големи и можете, повярвайте в себе си.“, заяви заместник областният управител, а към родители се обърна с призив да подкрепят децата си и да им дават сили да вървят напред.

„Бъдете до тях, защото колкото и големи да са, те имат нужда от вас.“, сподели още той.

От своя страна Златомира Стефанова сподели, че първият учебен ден и пълните училищни дворове са сред най-вълнуващите гледки за нея. Образованието е прозорец към света и дава сила, възможности и мечти. В очите на вас – първокласниците се вижда жаждата за знание, да бъдете напред, да отидете, да видите, да откриете света.“, каза още тя.

Златомира Стефанова пожела и кураж на родителите, а също така благодари на учителите, които са се адаптирали и продължават да бъдат изключително всеотдайни.

Директорът на училището Биляна Алексиева вярва, че екипът на учебното заведение ще оправдае гласуваното му доверие. „Вашите деца са в сигурни ръце и те ще бъдат посрещнати с много любов, трепет и грижи от един наистина сърцат колектив.“, каза тя.

Празничната програма включваше рецитали, песни и танци, като бе създадена и отлична организация за спазване на противоепидемичните мерки. През тази година в училището ще се обучават общо около 750 деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари