Турция привика германския посланик заради обида към Ердоган

0
Обидата на президента е престъпление в Турция
Обидата на президента е престъпление в Турция Снимка: Свободната демократическа партия

Дипломатически скандал в южната ни съседка

Турското външно министерство извика днес германския посланик в Анкара, за да протестира срещу коментари на високопоставен германски политик, който оприличи президента Реджеп Тайип Ердоган на "малък канализационен плъх", предаде Ройтерс и БТА.

"Осъждаме по най-категоричен начин обидните изявления, направени от Волфганг Кубицки, заместник-председател на германския федерален парламент, за нашия президент (Ердоган) в реч по време на предизборната си кампания в Долна Саксония", заяви говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич.

"(Кубицки) е напълно лишен от политически морал и отговорност", посочи още Билгич, като добави, че подобни "непристойни изявления дават представа най-вече за политическото и морално ниво на Кубицки и разкриват вулгарността му".

Потърсен за коментар от Ройтерс, Кубицки потвърди, че е направил такъв коментар по време на митинг от предизборната кампания, опитвайки се да привлече вниманието към нарастването на броя на нелегалните мигранти, придвижващи се от Турция по т.нар. "балкански маршрут" към Германия.

"Канализационният плъх е малко, симпатично, но в същото време умно и хитро същество, което се появява и в детските приказки", каза Кубицки, като даде за пример популярния анимационен филм "Рататуи".

Кубицки, който е депутат от ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия, част от управляващата коалиция в Германия, заяви, че Ердоган е направил добра сделка за Турция, когато се е съгласил да спре потока на мигрантите, влизащи ЕС, през 2015 г.

"Но същевременно трябва да отбележим, че бежанската вълна по балканския маршрут (от Турция) отново се увеличава, което е предизвикателство за германската външна и вътрешна политика", посочи той.

Турция е кандидатка за членство в ЕС, но преговорите отдавна са в застой заради разногласия по редица въпроси, включително спазването на човешките права от страна на Анкара, миграцията и геополитиката, отбелязва Ройтерс.

Обидата на президента е престъпление в Турция, където Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието са на власт вече две десетилетия.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари