Турция иска банките да отпишат 46 милиарда лири лоши кредити

0
Това е една от най-агресивните стъпки на Анкара за премахване на най-тежките последици от валутната криза през миналата година
Това е една от най-агресивните стъпки на Анкара за премахване на най-тежките последици от валутната криза през миналата година

Турският банков регулатор инструктира банките в страната да отпишат 46 милиарда лири (8,1 милиарда долара) "лоши" дългове до края на годината и да създадат резерви за покриване на загуби, съобщи Reuters.

Това, както отбелязва агенцията, е една от най-агресивните стъпки на Анкара за премахване на най-тежките последици от валутната криза през миналата година.

На първо място, става дума за заемите, отпуснати на най-засегнатите сектори: енергетика и строителство. Очаква се това да увеличи коефициента на несъбираемите кредити на банките от 4,6% на 6,3%, съобщава BDDK (Агенцията за банково за регулиране и надзор на Турция).

Регулаторът предприе такава стъпка година след най-лошия етап от валутната криза в Турция, който предизвика рязко увеличение на инфлацията и лихвените проценти поради факта, че икономиката на страната изпадна в рецесия.

Турската лира загуби близо 30% спрямо долара миналата и падна с още 7,8% тази година, въпреки че натискът на цените и паричната политика започна да отслабва.

Докато икономиката проявява признаци за възстановяване, усилията предимно на банките за разрешаване на проблемите с лоши дългове на стойност около 20 милиарда долара бяха прекратени през лятото. Всички първоначални планове бяха отхвърлени или отложени.

Източник на агенцията, запознат с плановете на Министерството на финансите, твърди, че оттогава правителството проявява все повече признаци на нетърпение за липсата на напредък по отношение на лошите дългове, "запушените" кредитни канали и нежеланието на банките да отписват заеми. Според източника Министерството възнамерява да заеме по-агресивна позиция по този въпрос.

Както заявиха от BDDK на 17 септември съотношението на капиталовата адекватност на турските банки или CAR ще спадне с 50 базисни пункта до все още високо ниво от 17,7%, отчасти поради проблема с лошите кредити. Агенцията се позова на "предпазлив" анализ на показателите за юли.

В изявление регулаторът казва, че банките са увеличили паричните средства през тази година, а основният и вторичният им капитал са се увеличили с 49 милиарда лири.

"Проучванията показват, че сектора като цяло поддържа своята здрава и силна структура, а постоянната структура на капитала е на ниво, което лесно може да управлява рисковете въз основа на качеството на активите", се казва още в изявлението.

По-рано Агенцията за банково регулиране и надзор прогнозира, че коефициентът на просрочените задължения към банковия сектор, който е нараснал през последната година, може да се повиши до 6% до края на 2019 г., докато други анализатори дават по-високи оценки за този показател.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари