Турция е спряла над 1 милион нелегални мигранти за последните пет години

0
Арестувани са над 27 хиляди каналджии за същия период
Арестувани са над 27 хиляди каналджии за същия период Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турските власти са задържали над 1.2 милиона нелегални мигранти и са арестували над 27 хиляди каналджии в последните пет години.

Това сочат последните данни, след като Анкара увеличи усилията си да спре мигрантите, които тръгват на опасни пътувания с цел да намерят по-добро бъдеще, пише вестник “Дейли Сабах”, пише Труд.

Според данни на Генералната дирекция по управление на миграцията, турските власти са задържали рекордния брой от 454 662 нелегални мигранта в цялата страна през 2019 г.

Повече от 200 000 души от тях са граждани на Афганистан, а над 71 000 са от Пакистан. Сирийските бежанци са на трето място в списъка с около 55 000 нелегални мигранти.

В сравнение с предходни години, броят на задържаните мигранти отбелязва значително увеличение. За сравнение – през 2018 г. Турция е задържала 268 хил. мигранти, и по около 175 хил. през 2017 и 2016 г., и 146 000 души през 2015 г.

Приблизително 28 000 трафиканти на хора /каналджии/ са били арестувани от турските власти през последните пет години, като само за миналата година те са над 9 хиляди души.

Около 60 000 от мигрантите бяха задържани през миналата година във водите на Турция – опасно пътуване с цел търсене на по-добър живот, тъй като често то завършва със смърт. Лодките, които мигрантите използват, са твърде малки, често претоварени, и не могат да удържат на непредсказуемите условия в морето.

Турция остава ключова транзитна спирка за нелегалните мигранти, които целят да преминат в Европа, за да започнат нов живот. Според официални данни на турското министерство на вътрешните работи, Турция е приела поне 4,2 милиона бежанци през 2017 г. Броят им вече е достигнал 4,9 милиона, от които 3,6 милиона са сирийци.

Турция е на челно място по брой приети мигранти, като след нея се нареждат Ливан и Йордания, които са приели съответно 2,2 милиона и 1,2 милиона сирийски бежанци. Германия е дом за най-голям брой сирийски бежанци сред западните страни със 770 000, следвана от Швеция със 122 000.

Бягащи от бедността и от военните конфликти, хиляди нелегални мигранти пристигат в Турция всяка година, за да се опитат да преминат незаконно в Западна Европа. Като страна с морски и сухопътни граници, споделени с България и Гърция, нелегалните мигранти са често срещана гледка в Турция.

Нелегалните мигранти знаят и използват трите маршрута до европейските страни – Беломорски, Средиземноморски и Черноморски. Беломорието е най-популярно, тъй като е осеяно с гръцки острови в непосредствена близост до турските брегове. Преди пътуването си до бреговете на Егейско море, мигрантите обикновено влизат в Турция от южните или източните граници на страната.

Нелегалната миграция се превърна в световен проблем в последните години заради нарастващите военни конфликти, но и заради икономически кризи и политическа несигурност, засягащи страни като Афганистан, Пакистан, Сирия, Ирак и Иран, както и други африкански държави.

През 2016 г. Анкара и Европейският съюз подписаха споразумение за намиране на решение за притока на бежанци, които се насочват към ЕС. Като част от сделката на Турция бяха обещани общо 6 милиарда евро финансова помощ. Първоначално идеята бе помощта да се предостави на турското правителство на два транша, за да бъде използвана от турското правителство за финансиране на проекти за сирийски бежанци.

Турция, обаче, остава критично настроена към Европейския съюз, като критиките са насочени към това, че Брюксел не прави достатъчно или прави малко, за да помогне на страната да се справи с мигрантския натиск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари