Из цяла Турция се носи мирисът на изгорели долари

1
Турците унищожават американската валута чрез изгаряне
Турците унищожават американската валута чрез изгаряне

Турците унищожават американската валута чрез изгаряне.

Жителите на страната дадоха началото на гигантски флашмоб - те унищожават чрез изгаряне американската валута. Банкнотите се изгарят или се тъпчат с крака и използват за носни кърпички. Това съобщават турски медии като „Джумхуриет”, Си ЕН Ен Тюрк и "Хюриет".

Така турските граждани отмъщавали на САЩ за това, че със санкциите обезценили турската лира с 40%. Доста осезаем удар по американската икономика нанесоха и турските власти. След налагането на санкциите и митата на няколкостотин категории американски стоки ключовите индекси на нюйоркската фондова борса отчетоха сериозен спад.

От Белия Дом осъдиха Турция за това, че е увеличила митата върху американски стоки, предава радио The Voice of America. Медията припомня, че Анкара наложи по-високи мита върху вноса на автомобили, алкохол, въглища и други стоки от САЩ на стойност $533 милиона в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да удвои ставките върху вноса на стомана и алуминий от Турция.

Говорителят на Белия Дом Сара Сандърс заяви, че „определено е жалко, че Турция е наложила митата и това е стъпка в грешната посока. Митата, наложени на Турция от САЩ, са свързани с интересите на националната сигурност. Техните са в отговор на това“. Освен това тя посочи, че дори и Брънсън да бъде освободен, митата върху стоманата ще останат.

Впрочем това едва ли ще накара Тръмп да преустанови настъплението си в тази икономическа война. В интервю за The Wall Street Journal той ясно заяви, че налагането на митата върху стоманата и алуминия само ще се покачват. Тръмп иска да изолира вътрешния пазар от чужденци, за да подпомогне местното производство.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви днес началото на нормализирането на отношенията на страната с Европейския съюз. Това прозвуча на фона на влошаването на отношенията на Анкара със САЩ, отбелязват информационните агенции. По данни на източник от администрацията на президента на Турция държавният глава Реджеп Таийп Ердоган и канцлерът Ангела Меркел са провели телефонни преговори, в хода на които са обсъдили отношенията между двете страни.

При това Меркел е отбелязала значимостта на тези отношения за германската икономика. За четвъртък Ердоган е планирал аналогичен телефонен разговор с президента на Франция Еманюел Макрон.

Във вторник съдът в Турция освободи от затвора двама гръцки военни, обвинени в шпионаж. По думите на Чавушоглу отношенията с ЕС са започнали да се стабилизират "на по-здрава основа". Анкара планира да продължи преговорите за облекчаване на визовия режим с ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари