Турски военни са стреляли във въздуха по границата с Гърция

0
Гърция се е превърнала в "държава на насилието и рушветчийството", пише опозиционни печат
Гърция се е превърнала в "държава на насилието и рушветчийството", пише опозиционни печат Снимка: архив

Гърция се е превърнала в "държава на насилието и рушветчийството", пише опозиционни печат

За турски провокации с изстрели във въздуха по границата между Гърция и Турция по река Марица пише в днешния си брой атинският ежедневник "Катимерини".

За двата инцидента, съответно на 5 и 7 март, са съобщили патрули на гръцките гранични сили и на Фронтекс, които патрулират съвместно по границата с цел предотвратяване на незаконно проникване на мигранти. Регистрирани са били два инцидента, при които турски войници са стреляли във въздуха, за което са свидетелствали гръцки и германски граничари. Въпросът е отнесен от Фронтекс до Брюксел и до компетентните органи на ЕС. Ръководителят на Фронтекс освен това е разпоредил служителите, които патрулират в района, да носят бронежилетки, предава БТА.

Ясна критика към Турция за провокациите към Гърция е отправил американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е оповестил и предстоящото завръщане на САЩ в Източното Средиземноморие, пише още "Катимерини". Блинкън е дал случая с руските ракети С-400 и нарушенията на гръцкото въздушно пространство като примери за действия от страна на Турция в нарушение на международното право и на съюзническите ѝ ангажименти в рамките на НАТО.

В редакционен коментар след последните сблъсъци между полицията и демонстранти в Атина тази седмица, "Та неа" отправя критика към онези, които се опитват да разделят гръцкото общество и да провокират нови безредици в страната. Вестникът пише, че от доста години Гърция живее в състояние на постоянно брожение, което е започнало с финансовата криза през 2011 г., било е подхранено от бежанската криза и разгорещяването на страстите около "македонския въпрос". Страната обаче си взе поука и обърна нова страница, пише вестникът и коментира, че е неразбираемо защо някои желаят връщане в черните дни на миналото. "Никое събитие, нито гладната стачка на един терорист (Димитрис Куфодинас - б.ред.), нито случаите на непропорционално полицейско насилие и линчуването на един полицай на един площад, нито пък умората от постоянния локдаун, не могат предизвикат нов взрив, ново разделение, нова вълна на омраза", пише "Та неа".

Опозиционният печат обаче не изглежда толкова миролюбив. "Ефимерида тон синдактон" пише, че Гърция се е превърнала в "държава на насилието и рушветчийството". Според изданието насилието между граждани и полиция не се състои от изолирани инциденти, а е траен политически избор (на правителството). Вестникът изчислява, че от ноември 2020 г. до март 2021 г. при операции по улиците на Гърция в полицията са отведени 839 души, от които срещу 376 е разпореден арест. "Ефимерида тон синдактон" обвинява властите и за вчерашната операция в ректората на Солунския университет "Аристотел", която според изданието е била насочена срещу окупация, която по същество е била приключила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари