Турски съд отложи делото срещу българските граничари за 2020 година

0
Роднините на починалия турски бракониер са отнесли казуса и до Европейския съд по правата на човека в Страсбург
Роднините на починалия турски бракониер са отнесли казуса и до Европейския съд по правата на човека в Страсбург Снимка: БГНЕС / Архив

Делото срещу четиримата български гранични полицаи, гледано в наказателен съд в турския град Къркларели, днес не беше гледано по същество.

Съдебният състав отложи процеса за 4 февруари 2020 г. Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков са обвинени за смъртта на турски рибар, причинена по небрежност, предаде БНР.

Днес бе второто заседание на процеса, гледан от съд за тежки престъпления в тракийския град. Делото отново бе отложено, тъй като съдът не се е произнесъл по процесуалното възражение на защитата по подсъдността.

Местният адвокат на подсъдимите Джошкун Молла иска прекратяване на делото, тъй като по същия казус е имало проведен съдебен процес в България, завършил с оправдателна присъда. Също така се очаква изпращане от българска страна на документите по съдебната поръчка.

Роднините на починалия турски бракониер са отнесли казуса и до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, но той е отхвърлил жалбата им с мотива, че българският съд е издирил необходимите доказателства и правилно е решил делото.

Томовете с доказателства в защита на бившите гранични полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, все още не са постъпили в турския съд, каза по-рано турският адвокат Джошкун Молла.

Той е внесъл протест с искане за прекратяване на делото. "Първо за давност, после - този случая е разглеждан от отговорни български съдилища. Има и решение на европейския съд по правата на човека в Страсбург. Казваме, че този съд не е отговорен да даде това решение, защото вече случаят е приключен и има решение", обясни той мотивите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари