Турската лира продължава свободното падане

0
Турция се насочва към нова валутна криза
Турция се насочва към нова валутна криза Снимка: Reuters

Турската лира преживя нов рекорден срив, след като падна до над 8 лири за долар

Така валутата задмина предишното рекордно ниско ниво от 7,97, отчетено на 22 октомври, а Турция се насочва към нова валутна криза. Спадът е резултат от провала на централната банка да укрепи лирата в момент на нарастващо геополитическо напрежение между Турция и западните ѝ съюзници, съобщава Bloomberg.

Турската централна банка отказа да повиши основния си лихвен процент, запазвайки го на ниво от 10,25% на фона на опасенията на пазара заради постоянно високата инфлация, която остава двуцифрена, и притесненията за рязък спад на валутните резерви.

Паричната институция вече изразходва валутните резерви по-бързо от всяка друга голяма развиваща се икономика, опитвайки се да подкрепи лирата. Заради нарастващата несигурност, чуждите инвеститори са продали турски акции и облигации за 13,3 млрд. долара тази година, най-много за последните 15 години.

Поредното пропадане на лирата доведе до спад сред валутите на развиващите се пазари и удължи деветседмичната поредица от обезценяване, което е най-дългата серия от 1999 г. насам. Лирата е загубила 26% от стойността си спрямо долара от началото на годината, което я превръща в най-зле представящата се валута на развиващите се пазари след бразилския реал.

Инвеститорите се съмняват в способността на Турция да води разумна и последователна парична политика, след като очакванията им за серия от повишавания на основната лихва не се оправдаха, посочва Ехсан Хоман, ръководител на изследванията и стратегията за Близкия изток и Северна Африка в MUFG Bank в Дубай. 

Сривът на лирата идва в момент на обтегнати отношения със съюзници от НАТО, включително Франция, Гърция и САЩ по множество въпроси. Обезценяването на турската валута се дължи и на страховете, че Анкара може да бъде въвлечена в конфликта между Азербайджан и Армения, а напоследък има ескалация на напрежението и с Гърция.

Разпродажбите на турската валута може да са прекомерни, тъй като има индикации, че валутата може да тръгне нагоре, смята Пьотр Матис, експерт по развиващите се пазари в Rabobank в Лондон. Въпреки това инвеститорите са разочаровани от пасивността на Турската централна банка, а заплахата от санкции и геополитическото напрежение се засилват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари