Турската армия атакува кюрдите с танкове

0
Пехотни части са навлезли в сирийска територия от 4 направления
Пехотни части са навлезли в сирийска територия от 4 направления Снимка: Reuters

Турската армия започна сухопътна военна операция в Северна Сирия, след като по-рано в сряда нанесе въздушни удари по кюрдски позиции, предава БНР.

Според официалните изявления на Анкара ходовете ѝ са насочени срещу кюрдски милиции, смятани от нея за терористични, заради връзките им с ПКК и групировката “Ислямска държава”.

В 22:30 часа в сряда турското министерство на отбраната съобщи за начало на сухопътна операция. Пехотни части са навлезли в сирийска територия от 4 направления.

От следобед турската авиация и артилерия обстрелват градовете Рас ал  Айн и Тел Абияд, военновъздушната база „Рами“ край град Айн Иса и складове за боеприпаси и позиции на кюрдските бойци в районите на селищата Камишли, Алук, Мустел, Есадийе, Фендер, Хушан и Дерик.

Сирийски източници съобщават за колони от бежанци, напускащи град Рас ал Айн.

До 20:30 ч. турски бойни самолети бяха нанесли удари срещу над 55 цели, разположени до 30 км от границата. С турските системи за радиоелектронна борба „Корал“ са били заглушени интернет и мобилните комуникации.

Смята се, че фронтът на операцията ще бъде около 120 км. Целта е да се достигне до стратегическата магистрала М4, която е успоредна на границата.

Според турски експерти това е най-голямата турска военна операция след инвазията в Кипър през 1974 г. Турската армия използва широк набор оръжия местно производство, сред които ракети, гаубици, бойни хеликоптери и бронирани машини.

Турските политически партии, с изключение на Демократичната партия на народите, декларираха подкрепа за операцията. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу обаче отправи седем въпроса към президента Реджеп Тайип Ердоган. Опозиционният политик допълни, че Турция трябва незабавно да преговаря със сирийското правителство за прочистването на страната от тероризма. Депутатът от Демократичната партия на народите Кемал Пекьоз заяви, че при война няма победители.

Турски хакери блокираха достъпа до сайта на новинарската агенция АНХА поради това, че защитава прокюрдски позиции.

Говорителят на турското президентство и съветник на Ердоган Ибрахим Калън е разговарял по телефона за втори път днес с американския съветник по националната сигурност Робърт О`Браян. Калън го е информирал за операцията в Сирия и двамата са обсъдили предстоящата на 13 ноември среща между Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп във Вашингтон.

Египет, чиито отношения с Турция са влошени от 2013 г. насам, призова за спешна среща на Лигата на арабските държави заради ситуацията в Сирия. Кайро заклейми турската агресия като “фрапантна и неприемлива атака срещу суверенитета на една братска арабска страна”. Саудитска Арабия също осъди офанзивата, предприета от Анкара.

От турската страна на границата са разположени гаубици, бронирана техника, и около 5000 командоси от поделенията в Болу, Денизли, Кайсери, Сакария, Саръкамъш, Сиирт и Тунджели.

Водената от кюрдите коалиция в Североизточна Сирия заяви снощи, че е отблъснала сухопътна атака на турските войски. Сирийските демократични сили са спрели настъплението в района на град Тал Абияд, съобщи  в Twitter говорител на коалицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари