Туроператори се вдигат на протести заради забавени помощи

0
Мярката за запазване на заетостта закъснява с шест месеца, НАП не казва кога ще изплати компенсации за локдауна
Мярката за запазване на заетостта закъснява с шест месеца, НАП не казва кога ще изплати компенсации за локдауна Снимка: БГНЕС / архив

Мярката за запазване на заетостта закъснява с шест месеца, НАП не казва кога ще изплати компенсации за локдауна

Търпението на туроператорите се е изчерпало и ако превеждането на COVID-помощите продължава да се бави, не са изключени протести. Това обявиха от Сдружение "Бъдеще за туризма", откъдето алармираха, че браншът е на ръба на оцеляването.

Очакваната от туроператорите финансова помощ от 51 млн. лв., с която приоритетно да върнат парите на клиентите за провалените през миналата година почивки, едва ли ще постъпи по банковите им сметки през март. С това се увеличава и безпокойството им, че ще станат обект на съдебни дела от потребители, които си търсят парите, пише в.Сега.

През март изтича 12-месечният гратисен период за разплащането на първите ударени от COVID-пандемията туроператорите. Отсрочката бе дадена през пролетта със закона за извънредното положение. Цяла година обаче браншът не бе в състояние да възстанови дейността си и остана почти без приходи. Новото развитие на пандемията показва, че това със сигурност няма да се случи и в следващите три месеца.

Министерството на туризма едва в понеделник публикува насоките за кандидатстване за безвъзмездната помощ, което означава, че стартът на процедурата ще бъде обявен едва следващата седмица. Около месец ще бъде срокът за подаване на заявления, после още толкова за оценката им. Което означава, че пари ще бъдат преведени едва през април.

Помощта от 51 млн. лв. бе отпусната през декември от държавния бюджет, но тежка бюрокрация бави достъпа до тях. Първо трябваше да се мине през изработване на специална наредба за отпускане на помощта, след това се чакаше одобрение от Брюксел, после през въвеждане на нова електронна платформа, чрез която бизнесът да кандидатства.

Всеки туроператор може да получи по тази мярка не повече от 4% от оборота през предкризисната 2019 г. Парите обаче няма да са достатъчни за пълното възстановяване на провалените екскурзии и почивки. По разчети на туроператорите става дума за около 130 млн. лв. Техните надежди са голяма част от потребителите да се съгласят вместо възстановяване на парите, да получат ваучери в очакване пътуванията да се осъществят по-нататък през годината.

Туроператорите недоумяват защо се бавят и помощите по линия на НАП за подкрепа на бизнесите, чиято дейност бе временно прекратена с втория локдаун в края на ноември. "Кандидатствахме още в края на декември - началото на януари, но до момента минимален брой туроператори са получили преводи. НАП обеща да изплати парите в 10-дневен срок, и виждаме, че с предимство са ресторантьорите", обясни за "Сега" Павлина Илиева, председател на Съединение "Бъдеще за туризма". Туристическите агенции негодуват, че определената за тях помощ не е 20% от оборота, а 10% - толкова, колкото за магазините в моловете. "Нямаме отговор от НАП защо помощта за нас бе орязана, при положение, че ние не работим вече цяла година. А на въпросите ни кога ще я получим все пак, от НАП отговарят: работи се", казва Илиева.

Сдруженията на туроператорите алармират, че са на ръба на оцеляването. До момента реално те са получили през есента само помощ в размер на 1% от оборота - раздадените 10 млн. лв. на близо 800 туристически агенции. В повечето случаи става дума за няколко стотин лева - абсолютно недостатъчни да се покрият разходите за наем и режийни от март 2020 г. насам.

Много от туристическите фирми са одобрени и по мярката за запазване на заетостта 60/40, но по нея също има голямо забавяне. "Към момента още не са ни изплатили парите за възнагражденията на персонала за ноември", казва Илиева.

Въпреки мярката, много качествени служители са напуснали, посочват от Сдружение "Бъдеще за туризма". Оказва се, че силно прокламираната от социалния министър Деница Сачева схема 60/40 всъщност покрива 60% само от минималната работна заплата, което е 360 лв. месечно. Във фирмите с туроператорска дейност обаче служителите получават доста по-високи заплати - това са хора с по два езика, с добри компютърни познания и добри комуникативни умения. При почти липсващия туризъм и приходи работодателите им не могат да плащат остатъка до пълната заплата, получавана преди пандемията.

Добавката от 290 лв. за служител, която бе отпусната през лятото специално за туризма и автобусния транспорт и лансирана като схема 80/20, също безнадеждно закъснява - с цели шест месеца. Така заетият в туроператорските фирми персонал тепърва получава 290 лв. за август.

"През цялото това време ние се чудим как да платим на служителите, за да ги задържим. Попаднали сме в капан - не ни превеждат парите навреме, а ако освободим хората, нямаме право на помощта. Къде са тези милиони, които правителството прокламира постоянно, че е раздало?", пита Илиева.

Според нея търпението на бранша се е изчерпало и ако ситуацията с превеждането на помощите продължава да се бави, не са изключени протести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари