Турнирът "Младост" събра бъдещи звезди на атлетиката от Балканите

0
Турнирът "Младост" събра бъдещи звезди на атлетиката от Балканите
Видео: БГНЕС

Бъдещи звезди на леката атлетика от Балканите участваха в Международния турнир "Младост", който се проведе в Русе. Състезанието се състоя на обновения Градски стадион, като в различните дисциплини мериха сили над 300 млади състезатели на възраст до 16 години. На пистата излязоха участници от Румъния, Турция и Македония заедно с представители на 32 лекоатлетически клуба от България. В чест на Световния ден на атлетизма се проведе и състезание между деца от детските градини, които получиха медали от кмета на Русе Пламен Стоилов.

Турнирът се провежда за трета година, като това е второто му международно издание. Той стана факт благодарение на усилията на общината, Българската федерация по лека атлетика и двама от най-големите състезатели в историята на този спорт у нас - спринтьорката Анелия Нунева и рекордьорът в дългите бягания Евгени Игнатов.

Едно от най-ценните качества на турнира в Русе е, че дава възможност за изява на млади таланти до 16 години. Оказва се, че точно в тази възрастова група състезанията са изключително малко. Единственото подобно състезание е в Сараево. "Младост" се радва на популярност и заради въведения фотофиниш, който дава възможност за прецизно отчитане на постиженията на атлетите.

Възраждането на турнира стана възможно след ремонта на Градския стадион и изграждането на една от най-модерните лекоатлетически писти у нас. Все още обаче не е реализиран проектът за загряваща писта, за който имаше обещания от държавата да бъде финансиран. Без такава писта Русе не може да провежда състезания от по-висок ранг и организаторите са били принудени да откажат предложението да се направи тази година в крайдунавския град Балканиада за юноши и девойки. Въпреки това русенци се надяват пистата да стане факт и да могат да кандидатстват след две години за домакинство на Европейското първенство за юноши и девойки.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари